Maanantai 17. kesäkuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Uusi eduskuntaryhmä on energinen ja kokenut

Uusi eduskuntaryhmä on energinen ja kokenut

04.05.2011

Samuli Rissanen


Tässä on KD:n 12. eduskuntaryhmä: vasemmalta Sari Palm, Peter Östman, Leena Rauhala, Sauli Ahvenjärvi, Päivi Räsänen ja Jouko Jääskeläinen.

Ryhmä aloitti työnsä viime viikolla järjestäytymällä ja vastaamalla hallitusneuvotelija Jyrki Kataisen esittämiin kysymyksiin.

Kansanedustajaksi noussut puolue­sihteeri Peter Östman nappasi eduskunta­ryhmän puheen­johtajuuden.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä uudistui vaaleissa melkoisesti, mutta sisältää edelleen vankkaa kokemusta ja tietotaitoa. Uusi kuuden edustajan KD-ryhmä on eduskunnan koulutetuimpia; puolella edustajista on lisensiaatin tai tohtorin tutkinto.

Kokemusta myös poistui ryhmästä. Kaksi pitkänlinjan edustajaa, Vaasan vaalipiirin kansanedustaja Bjarne Kallis ja Pohjois-Savon vaali-ihmeen kolme kertaa peräkkäin toteuttanut Kari Kärkkäinen luopuivat ennen vaaleja ehdokkuudesta. Lisäksi 24 vuotta Keski-Suomen KD-edustajana vaikuttanut Toimi Kankaanniemi ja Uudenmaan edustaja Tarja Tallqvist eivät onnistuneet uudistamaan mandaattiaan.

Jatkokaudelle edellisestä ryhmästä ponnistivat sen sijaan Kymen Sari Palm, Hämeen Päivi Räsänen ja Pirkanmaan Leena Rauhala. Uudenmaan piirin edustajapaikan napannut Jouko Jääskeläinen palaa kahdeksan vuoden tauon jälkeen eduskuntaan.

Östmanista tuli ryhmän puheenjohtaja

Aivan uusia tulokkaita ryhmässä on kaksi, mutta molemmat ovat tunnettuja KD-vaikuttajia. Raumalainen tekniikan tohtori Sauli Ahvenjärvi toi Satakunnalle edustajapaikan parin kauden hiljaiselon jälkeen ja puoluesihteerinä tutuksi tullut Peter Östman peri Vaasan vaaliipirissä Bjarne Kalliksen manttelin.

Östman valittiin ensimmäisessä järjestäytymiskokouksessa uuden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajana jatkaa Leena Rauhala. Sauli Ahvenjärvi valittiin toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Nihkeät neuvottelut valiokuntapaikoista

Viime vaaleista yhden paikan tappion kirjanneilla Kristillisdemokraateilla ei ollut parhaimmat mahdolliset lähtökohdat neuvotella valiokuntapaikoista.

Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen sai kuitenkin valtiovarainvaliokunnan varsinaisen jäsenyyden ja Peter Östman valiokunnan varajäsenen paikan.

EU-asioita käsittelevään Suureen valiokuntaan pääsi varsinaiseksi jäseneksi Jouko Jääskeläinen. Varajäsenyys meni puolestaan Leena Rauhalalle. Tulevaisuusvaliokunnassa kaksikon järjestys on päinvastainen: Rauhala on varsinainen ja Jääskeläinen varajäsen.

Kymen Sari Palm on ympäristövaliokunnan varsinainen jäsen ja sivistysvaliokunnan varajäsen.

Sauli Ahvenjärvi vaikuttaa varsinaisena jäsenenä lakivaliokunnassa ja varajäsenenä työ-ja tasa-arvovaliokunnassa. Peter Östman pääsi puolestaan maa-ja metsätalousvaliokunnan varsinaiseksi jäseneksi.