Torstai 27. helmikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Mielipidepalsta

Mielipidepalsta

Syrjäytymiskeskustelu?

27.05.2008 10:09

Uudessa KD lehdessä oli juttu KD:n puoluehallituksen kokouksesta jossa Kari Leino sanoi seuraavaa: "Syrjäytyminen on harhaanjohtava termi". Olisi kyllä mukava saada hieman perusteluja siihen miksi Leino asian näin näkee tai kokee?

PekkaT

Kahta lajia diabetestä

26.05.2008 09:48

Luin juuri Bjarne Kalliksen blogia, ja nyt pitäisi lääkäri Räsäsen ottaa lääkärin rooli ja tiedottaa diabeteksestä eduskuntaryhmässä. Nuorten diabetes (tyyppi I) on autoimmuunisairaus ja lievästi periytyvä, eikä juuri ollenkaan riipu elintavoista, kun taas "vanhuusiän" diabetes (t. II) on elintavoista suuresti riippuva.

Kaikki elintapapolemiikit liittyvät tyypin II diabetekseen. Nämä diabeteslajit ovat itse asiassa eri sairaus vaikka ilmenevät molemmat samalla tavalla, verensokerin nousuna. Harmillista kyllä niillä on sama nimi. Lähiaikoina on uutisoitu nuoruusiän diabeteksesta, joita on selvä vähemmistö diabeetikoista.

diabetestietoutta lisää

Sähköiset palvelut

21.05.2008 09:42

Valtion IT-strategiaan sisältyvien hankkeiden, kuten sähköisen asioinnin asiointitilin, dokumentin hallinnan ja arkistoinnin kehittämiseksi esitetään 8,8 miljoonaa euron valtuutta ...

Kansalaiselle olisi yksinkertaisempaa jos usean asiointitilin sijaan julkisen sektorin tarjoamat sähköiset palvelut tarjottaisiin pankkien verkkopankkipalveluissa. Sisäänkirjautumisen jälkeen avautuu pankkien valikko, josta voi mm. tarkistaa tilin saldon, maksaa laskuja ja hakea uutta maksukorttia.

Tähän valikkoon voitaisiin lisätä toimintoja mm. toimeentulohakemus, opintotuen haku ja palautus, uuden henkilöllisyystodistuksen tai passin anominen sekä yhteystietojen muutos Väestörekisteriin. Näin julkisen sektorin sähköiset palvelut saavat myös hyvin tunnettavuutta kun lähes 70% kansalaisista maksaa kuukausittaiset laskunsa verkkopankissa.

http://jariturja.fi

Vanhanen haluaa "hajakeskittää" Helsingin

14.05.2008 13:13

Pääministeri Vanhanen haluaa "hajakeskittää" Helsingin seudun. Pääkaupunkiseutu on kuulemma kasvanut liian isoksi. Palvelut ja työpaikat tuleekin siis pääministerin mukaan "hajakeskittää" ympäryskuntiin. Se, että ympäryskunnat itseasiassa kuuluvat Helsingin seutuun, ei pääministerille ole tässä oleellista. Oleellista pääministerin mukaan on tehdä erillisiä keskittymiä, "puutarhakaupunkeja".

Espoossahan näin on tehty. Ja ympäryskunnathan ovat juuri tälläisiä erillisiä keskittymiä, "puutarhakaupunkeja". Toisin sanoen paikkoja, joiden välillä kuljetaan autolla paikasta paikkaan. Pääministerillä on kyllä kaunis visio Eheyttä on se jos perheessä isä ja äiti käyvät töissä viiden-kymmenen minuutin päässä ja jos lasten päiväkoti ja koulu ovat lähellä. Eheyttä on se, että kaupat ja muut palvelut ovat samalla inhimillisellä säteellä.

Mielenkiintoista olisi vain tietää miten pääministeri uskoo tälläisen onnistuvan "hajakeskitys" mallillaan. Yhden paikan tiedän jossa tuo kyllä onnistuu. Helsingissä. Myönnetään, ei kaikilla, mutta usealle kyllä. Etenkin jos tuo 5-10 min. laajennetaan 15-20 min. (Ja ei käytetä omaa autoa, vaan julkisia kulkuneuvoja.) Itse asiassa tiedän helsinkiläisiä perheitä, joissa tämä onnistuu jopa kävellen.

Yhtä pääministerin ehdotusta kannatan. Toivon, että ministeriöt laatisivat perusteellisen selvityksen "yhdyskuntarakenteen eheyden ekologiasta". Katsottaisiin miten keskimääräinen hämeenlinnalainen, kuhmolainen, mikkeliläinen, oululainen, vantaalainen jne toimii viikottaisessa arjessaan. Nähtäisiin minkälaisiin etäisyyksiin hän joutuu arkielämässään, paljonko joutuu käyttämään aikaa liikenteessä ja miten hän käyttää energiaa asumisessa. Veikkaanpa vain, että pääministeri voisi yllättyä tuloksista helsinkiläisen kohdalla.

Me parjatut helsinkiläiset saatamme osoittautua tutkimuksessa ihan kunnon ihmisiksi. Julkista liikennettä päivittäin käyttävä, kaukolämmöllä lämmitettävässä talossa asuva helsinkiläinen kun saattaa sittenkin elää ekologisemmin kuin vihtijärveläinen pendelöijä. Hajakeskittäminen on pelkkää orwellimaista uuskieltä, jolla verhotaan patologinen Helsinki-viha ja -kateus. Helsinki halutaan "hajasijoittaa" pois olemasta. Termillä halutaan myös piilottaa pääministerin kaipuu "suunnitelmayhteiskuntaan", jossa valtiovalta sijoittaa palveluita ja työpaikkoja aluepoliittisin perustein. Ja jossa ihmiset asuvat ja elävät tämän suunnitelman mukaan. Onneksi (ainakin vielä) Suomessa ihminen saa vapaasti muuttaa haluamalleen paikkakunnalle, niin Vihtijärvelle kuin Helsinkiin.

Santeri Kyröhonka
KD:n Helsingin piirin varapuheenjohtaja

Suomen Geriatrinen Puolue

09.05.2008 14:02

Sainpa pitkästä aikaa KD-lehden kotiini - ja oli peräti oikein juhlalehti. Pikaisesti sen vilkuilinkin, ja tulipa hieman sarkastisesti mieleeni, että mahtaako Kristillisdemokraatit puuhata taas nimenvaihdosta. Suomen Geriatrinen Puolue SGP voisi olla nimikandidaateista osuvin.

Ainakin KD-lehden sisältö ja ohjelmanjulistus viittaisivat tähän. Valoisa tulevaisuus viisikymppisen edessä, julistaa etusivu. No, kyllähän tietyn ikäryhmän etujen ajajaksi ryhtyminen saattaa joitain irtopisteitä tuottaa - etenkin kun suuret ikäluokat ovat ikääntymässä, muuttumassa raihnaisiksi ja heräämässä pelkoon siitä, mahtavatko heidän synnyttämänsä ennätyspienet ikäluokat jaksaa heitä hoitaa tai heidän hoitoaan rahoittaa.

En kiistä sitä, etteikö vanhusten hoitaminen ole tärkeää. Se on hyvin tärkeää. Yhteiskunnan tulee taata riittävä hoidon ja huolenpidon taso. Ja lähiomaisten - lasten ja lastenlasten - tietynlainen moraalinen velvollisuus on sitten pitää huolta siitä, että myös ikääntyvien ihmisten läheissuhteet pysyvät vireinä. Hups... Lasten ja lastenlasten. Keitäs ne taas olivatkaan? Jossain sivulauseessa tai alanurkassa ne lapset taidettiin tässä juhlalehdessäkin mainita. Eikä niistä kyllä viimeisten vaalilupaustenkaan jälkeen ole paljon kuulunut. Joten eipä niistä nyt sen suurempaa lukua... Niin kai se sitten on.

Olen äänestänyt SKL:ää / Kristillisdemokraatteja lähinnä kahdesta syystä. Se on ainoana puolueena ilmoittanut pyrkivänsä edistämään kristillisten arvojen toteutumista ja tukemaan kristillistä perhemallia ja perhearvoja. Välillä on tuntunut siltä kuin KD (ja ehkäpä SKL vielä enemmän) olisi ollut huutavan ääni erämaassa tässä kristillistä kasvatusta, kristillisiä kouluja ja etenkin kotiäitejä vihaavassa maassa. Mutta nyt näyttää siltä, että tuokin ääni on vaimenemassa hyvin yksipuolisen vanhustenhoitoteeman alle.

Lapsissa on tulevaisuus, valoisa tulevaisuus. Ja itse ainakin aion jatkossakin kiittää Jumalaa lapsistani, siitä että vaimoni jaksaa hoitaa heitä kotona vailla tuloja ja eläketurvaa ja siitä että minulla on työpaikka, josta saamallani palkalla (vähennettynä tietysti kovalla ja vanhusten määrän lisääntyessä entistä kovemmalla verotuksella) saan hankittua perheelleni tarpeellisen. Mutta siitä en enää ole niinkään varma, aionko jatkossa äänestää Kristillisdemokraatteja.

JR