Sananvapaus uhattuna

16.07.2010 06:03

Jyväskylän Setan uhkaus vetää viestintäpäällikkömme Asmo Maanselkä oikeuteen kolumnistaan oli pöyristyttävä. Suosittelen lukemaan Maanselän kolumnin Keskisuomalaisen sivuilta, niin jokainen voi itse arvioida uhkauksen perusteita. Jos tällainen kirjoitus tulkitaan lainvastaiseksi vihaan lietsomiseksi, sananvapaus on heikoilla. Onneksi Seta ymmärsi peräytyä hankkeestaan.

Mutta sananvapauden kannalta ongelmallista ovat myös sanomisen tahallinen vääristely. Tässä asiassa kiusaus siihen näyttää olevan suuri. Ovatko asialliset argumentit loppuneet, kun väittelyä käydään omassa päässä keksittyjä väitteitä ja tulkintoja vastaan? Valitettavasti tällaisia vääristelyjä sanomisistani löytyy niin keskustelupalstoilta kuin toimittajien kirjoittamista jutuista.

En ole missään yhteydessä puolustellut Pride-kulkueeseen kohdistuneita iskuja. Olen tuominnut ne sekä pahoinpitelynä että mielipiteen ilmaisuvapauden loukkaamisena. En ole etsinyt ”hyväksyttävää” syytä iskuille. En ole edes pohtinut tai kysellyt sitä, olisivatko iskut olleet kulkueeseen osallistuvien syytä. Silti minun väitetään sadoissa kirjoituksissa ja viesteissä tällaista sanoneen. Suosittelen lukemaan nuo aiemmat blogit ja tarkistamaan mielipiteeni. Sitä suosittelen myös pääministeri Kiviniemelle, joka on kommentoinut minun suuhuni laitettuja mielipiteitä – joita en ole koskaan sanonut.

Ymmärrän toisaalta Setan aktiivien ylireagointia. Avioliittolainsäädännön kohdalla politiikka on hyvin henkilökohtaista. Monet ovat elämässään ehkä kokeneet syrjivää kohtelua ja kamppailleet henkilökohtaisten syyllisyydentuntojen kanssa. Nämä tunteet nousevat esiin, kun poliittisessa keskustelussa puolustetaan avioliittoa miehen ja naisen välisenä sopimuksena. Ehkäpä siksi rivien väleistä löydetään sellaisiakin sanoja, jotka ovat syntyneet omassa mielessä.