Kristittyjen vainoa Bagdadissa

02.11.2010 13:52

Jumalanpalvelukseen kokoontuneet kristityt joutuivat sunnuntaina Al-Qaidaan kuuluvan terroristiryhmän hyökkäyksen kohteeksi. Ainakin 58 ihmistä sai surmansa ja 78 loukkaantui.  Asemiesten tarkoituksena oli kaapata kristittyjä voidakseen vaatia al-Qaidan vankien vapauttamista Irakissa ja Egyptissä. Irakin pääministeri Nouri al-Maliki tuomitsi kaappauksen ja tulkitsi sen yritykseksi ajaa kristityt pois maasta.  

Kansainvälinen huomio terroritekoon on ollut melko laimea. Samoin Suomen mediassa tapahtuman saama palstatila on ollut vähäinen verrattuna vaikkapa muslimeja kuohuttaneeseen aikeeseen Koraanien polttamisesta. 

Suoranainen vaino etnisen taustan tai uskonnollisen tai poliittisen vakaumuksen vuoksi on valitettavan yleistä. Tällä hetkellä arvioidaan 200 miljoonan ihmisen elävän vainottuna pelkästään kristillisen vakaumuksensa tähden. Joka päivä 500 kristittyä surmataan uskonsa vuoksi. Uskonnonvapauden tila on useissa islamilaisissa maissa heikko. Kristityksi kääntyminen voi merkitä kuolemantuomiota. Kaikkia vainon kohteeksi joutuvia ihmisiä tulee puolustaa ja tukea. Myös kristityt vähemmistöt islamilaisissa maissa tarvitsevat nyt vahvaa kansainvälistä tukea.

Leena Fahmy
2.11.2010 15:39:09
Saddam Husseinin aikaan kristiyillä oli Irakissa melko hyvät olot, koska Saddam suojeli heitä. Heidän määränsä oli myös paljon suurempi. Amerikkalaisten tullessa kristiyt alkoivat lähteä, koska amerikkalaiset, vaikka ovat kristittyjä, eivät tehneet mitään suojellakseen Irakin kristittyjä. Muslimitkin alkoivat vainota kristittyjä Irakissa Saddamin kaatamisen jälkeen, koska heidät samaistettiin amerikkalaisiin vallanpitäjiin. Saddamin hallituksessa oli kristitty ministeri, Tariq Aziz. Hän oli hallituksessa siksi, että hän suojelisi kristittyjä. Nyt hänet on tuomittu kuolemaan. Mitä länsimaiden kristityt, mm. Suomen, ovat tehneet hänen vapauttamisekseen? Ei mitään. Ovatko he ilmaisseet järkytyksensä uutisesta? Eivät.

Kristityt ovat jättäneet Lähi-idän muissakin maissa. Tätä ei tapahtunut ennenkuin länsimaat alkoivat sotkeentua lähi-idän politiikkaan ja suosia Israelia, jolloin muslimeille kristityt lähi-idässä alkoivat edustaa länsimaita ja heidän politiikkaansa.

Kannattaisi kuunnella mitä lähi-idän kristityt, eivät Israelin kristityt, sanovat tilanteesta. Niitä kommentteja ei Suomen herätyskristillisissä piireissä kuule koskaan, koska ne eivät ole kovin imartelevia Israelille, jota täällä ei saa arvostella hiuskarvankaan vertaa.
Tee niinkuin minä
2.11.2010 16:02:46
Ja joka päivä ihmisiä vainotaan, hakataan ja tapetaan kaduille erilaisen uskonsa, ihon värinsä, ulkomuotonsa, sukupuolensa, seksuaalisen suuntautumisen, mielipiteidensä ja monen muun seikan takia. Kristityt eivät ole mikään poikkeus.

Yksi ihminen ei voi maailman kauheuksille mitään, mutta voimme edes pitää huolen siitä, että emme itse vainoa, hakkaa ja tapa lähimmäistämme. Jos kaikki pitäisivät siitä huolen, ei tarvitsisi käydä sotia uskosta - saati sitten kieltää ihmisiä toteuttamasta itseään.
Sari
2.11.2010 19:00:35
Kiitos Päivi rakentavasta kirjoituksestasi! Ja hyvä, että myös vainottuja kristittyjä jotkut huomioi. Tuntuu, että kristittyjä halutaan nyt joka taholta polkea alas. Tappaminen ei ole koskaan oikein.
Olen kyllästynyt tähän "oikeus itsensä toteuttamiseen" -keskusteluun, jossa syytetään kristittyjä homojen "ahdingosta". Yhdenkään homon yksityisyyteen ei olla tunkeutumassa ja he saavat elää synnissä jos näin haluavat. Raamatun mukaan ei vain ole hyvä aina toteuttaa syntisiä himojaan. Ei pettäminen, pedofilia tai homosuhteet ole oikein. Mutta -pettäminen ja homosuhteet ovat jo arkipäivää.
vanha heikki
2.11.2010 19:42:49
amerikkaa voi tietysti syyttää monestakin asiasta, mutta jos amerikka ei olisi tullut toisen mailman sodan aikana eurooppaan sota voimillaan, niin koko eurooppa olisi joutunnut stalinin tai hitlerin hirmuvallan alle. eurooppa ei ole ollut kun katsotaan reilun 2000 vuoden ajalta kovinkaan demokraattinen, mutta amerikkalainen kultuuri ja elämän muoto kun on päässyt muokkaamaan reilun sata vuota eurooppalaisia ihmisiä, niin eurooppa on nyt toisen mailman sodan jälkeen elännyt suureksi osaksi rauhassa ja kehittynnyt melko demokraattiseksi. täytyy muistaa että myös amekkalainen elämän muoto on levinnyt eurooppaan.
Hedvig
2.11.2010 19:44:46
Al-Qaida on terroristiryhmä jonka toiminta ei ole minkään valtion hyväksymää. Irakissa on poliisi-ja turvallisuusviranomaisia joiden tehtävänä on taata kaikkien kansalaisten turvallisuus.Heidän tehtävänään on myös tuomita terrorismiin syyllistyneet.

Irakissa on esimerkiksi viime kuukauden aikana kuollut lähes 200 henkeä, erittelemättä heidän uskontojaan ja Saddan Husseinin hallinnonkin jälkeen todennäköisesti tuhansia erilaisten pommi-iskujen ym. väkivaltaisten tilanteiden johdosta.

Irakin pääministeri tuomitsi iskun joten on tuskin kyse varsinaisesta vainosta vaan terroristijärjestön iskusta. Kristityillä lienee yhtälainen mahdollisuus turvautua Irakin valtion suojeluun kuin muillakin maan asukkailla. Jos valtion viralliset elimet kohdistavat syrjintää tai laittomia pidätyksiä, laittomia oikeudenkäyntejä, kidutusta, voidaan nimetä ilmiö varsinaisesti vainoksi.

Tuli vaan mieleen...
3.11.2010 22:34:39
Meillä on maailmassa erilaisia ryhmiä, jotka ovat vainottuja. Itseäni kosketti uutinen ugandalaisista homoseksuaaleista, joita vainotaan. Ihmisiä on Ugandassa jopa kehoitettu hirttämään homoseksuaaleja. Voisimmeko antaa heille turvapaikan, jos he kääntyvät kristityiksi ja "eheytyvät"?
HT
3.11.2010 23:44:19
"Meillä on maailmassa erilaisia ryhmiä, jotka ovat vainottuja. Itseäni kosketti uutinen ugandalaisista homoseksuaaleista, joita vainotaan. Ihmisiä on Ugandassa jopa kehoitettu hirttämään homoseksuaaleja. Voisimmeko antaa heille turvapaikan, jos he kääntyvät kristityiksi ja "eheytyvät"?"

Ugandan tilanne on varottava esimerkki siitä, mitä kristillisellä eheytyspuheella pahimmillaan voidaan saada aikaan - todellinen vaino, jossa nimenomaan vaaditaan kuolemantuomiota.

Järkyttävintähän tässä on se, että koko vainon alkulähde on USA:n ääriuskonnollinen oikeisto, joka kävi Ugandassa saarnaamassa tätä kristillistä käsitystä homoista lasten saalistajina ja "rikkinäisinä" ihmisinä. Todella alhaista toimintaa - ja herää kysymys kuka tästä ottaa vastuun? Ugandahan on kristitty maa. Siinäpä Päivi Räsäselle oiva tilaisuus valistaa ugandalaisia ihmisrakkaudesta homoja kohtaan. Tosin luulenpa että hänkin pysyy vaan hiljaa.
Aatteemme puolesta hurmeemme juoksi,lähdimme taistoon ihmisen vuoksi!
4.11.2010 02:00:44
Näiden Sarah Palinin "tee-kutsulaisten joukossa on punaniskoja abortinvastustajia,jotka ovat valmiita jopa ampumaan aborttilääkäreitä-yksi lienee ammuttukin?-Melkoista aatteen ja uskon varjolla tehtyä vainoa sekin!!
Kultainen sääntö
4.11.2010 06:01:18
On hienoa, että Päivi Räsänen on huomannut tässäs asiassa ihmisoikeuksien räikeän polkemisen. On kuitenkin varsin ristiriitaista se, että samaan aikaan kun Päivi Räsänen vaatii kristittyjen ihmisoikeuksien puolustamista, hän ei pysty edes omassa maassaan toteuttamaan ihmisoikeuksia niin, ettei seksuaalivähemmistöjä syrjittäisi. On tainnut taas kultainen sääntö unohtua.

Open doors -sivulta sain selville, että kristittyjä vainotaan eriasteisesti 50 eri maassa.

Homoseksuaalisuus sen sijaan on rikos 77 maassa ja kuolemantuomion siitä voi saada Iranissa, Mauritaniassa, Nigeriassa, Saudi-Arabiassa, Sudanissa, Arabiemiraateissa ja Jemenissä. Kiinnostaako ketään tämä epäkohta? Päivi, kiinnostaako?
onko sekin ihmisoikeuksien rikkomista
4.11.2010 10:07:49
onko sekin ihmisoikeuksien rikkomista, kun joissain arabi maissa armeja on kymmenen vuotta niin jotkut nuoret arabi miehet lähtee euroopaan perheensä ja sukunsa kanssa hakemaan turvapaikkaa, sillä eihän suurin osa ihmisistä halua kymmentä vuotta olla armejassa.
Mummoke
4.11.2010 11:46:35
Nimimerkit "Tuli vain mieleen" ja HT jne. Jos/kun olette havainneet ulkomailla tuollaisia epäkohtia, niin mikä estää teitä lähtemästä vaikkapa paikan päälle saaranaamaan vastakkaista sanomaa. Sehän olisi aivan mahdollista, jos vain uskallatte riskeerata oman mukavuutenne ja noudattaa kultaista sääntöä. Oikeastaan lähtemisenne olisi suorastaan velvollisuutenne, sillä se joka epäkohdan huomaa, on myös velvollinen toimimaan epäkohdan parantamiseksi. Suun soittajia kyllä riittää, mutta käytännön toimijoita ei enää löydy.
Onnea matkaan!
Pakanallisia ajatuksia
4.11.2010 15:10:22

Kysyvälle: en viitsisi tätä toistaa enempääa toistaa mutta minun kirjoitukseni kumpusi esimerkkinä jyrkistä raamatun tulkinnoista koskien homoja.Kahden aikuisen ihmisen liitossa ei ole mitää pahaa eikä väärää sanokoon raamattu ja Jumalanne mita tahansa.

Ei millään pahalla mutta jos alkaisin kuulla äänia ja kuvittelisin Jumalan puhuvan minulle -olisin todenäkoisesti sairas. Silloin toivoisin että läheiseni toimittaisivat minut lääkäriin pikimiten . Nykypäivinä on hvviä lääkkeitäkin niihinkin vaivoihin.

En kommentoi enempää täällä-en tunne kuuluvani tänne. Enhän edes kuulu kirkkoon. Olen eronnut sieltä jo silloin kun keskuteltiin naispappeusksysmys oli tapetilla.

Hedvig
4.11.2010 21:46:20
" Kaikkia vainon kohteeksi joutuvia ihmisiä tulee puolustaa ja tukea". Suomessa jonkinasteista vainoa kokevat jotkut maahanmuuttajaryhmät, kuten arabit ja somalit. skinheadit hyökkäsivät viimeksi la 30.10. Turussa maahnmuuttajia vastaan. Näitä ryhmiähän Päivi ei Suomeen halua vaan ennakkoluuloisesti ilmoittaa heidän mahdollisesti radikalisoituvan....

Koeta siinä sitten vaikuttaa siviilinä asenteisiin kun vaikutusvaltainen henkilö antaa väärää tietoa.

Ruotsissa tuhansia ihmisiä kokoontui mielenosoitukseen ruotsidemokraattien vaalitilaisuudessa. Ruotsidemokraateillahan on ne asenteet erityisesti islaminuskoisia kohtaan. Hallituspuolueetkin kieltäytyivät yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Heja Sverige !