Hallituksen annettava pikaisesti postilain korjausesitys

05.11.2010 14:50

Postin lakkotilanne on pahenemassa ja uhkaa pitkittyä. On vaikea nähdä, että työmarkkinaosapuolet pääsisivät ratkaisuun ilman hallituksen selkeää väliintuloa. Itellan työntekijät pelkäävät ymmärrettävästi uuden postilain tuomaa epäreilua kilpailutilannetta, joka uhkaa työpaikkoja ja työolosuhteita.  Hallituksen ei tule jäädä odottelemaan eduskunnan useisiin viikkoihin venyvää käsittelyä ja mahdollisia korjauksia postilakiin, vaan rauhoittaa tilanne antamalla pikaisesti korjausesitys.

Postipalvelut avataan kilpailulle täysimääräisesti tämän vuoden loppuun mennessä, uudella postidirektiivin mukaisella postilailla. Komissio on pitänyt mahdollisena, että tiheimmin asutuilla alueilla jakelua hoitavat postiyritykset velvoitetaan jakamaan yleispalveluvelvoitteesta vastaavan Itellan kustannuksia haja-asutusalueiden jakelusta. Hallitus on silti esittänyt Itellan mahdollisten tappioiden kattamista verovaroin.

Haja-asutusalueiden postipalveluiden rahoitus tulee turvata kirjaamalla lakiin markkinoille tulevien yritysten velvollisuus osallistua jakelun kustannuksiin koko maassa. Tarvitaan varmuus siitä, että postipalvelun kilpailu on reilua koko maassa. Jos veronmaksajat laitetaan kattamaan kannattamattomia postipalveluja, kyseessä on rahansiirto uusille markkinoille tuleville yrityksille. Suomalaisten verovaroja ei tule tyhmyydestä eikä liiasta kiltteydestä jaella suurten kansainvälisten yritysten pääomasijoittajille.

Ei ilmaisia lounaita
5.11.2010 18:04:03
Kansainväliset pääomasijoittajat eivät tule markkinoille mistään muusta syystä kuin erittäin kovien tuotto-odotusten perässä ja tämä vielä mahdollisimman pienellä riskillä (esim. monopolityyppiset tilanteet). Hyväntekeväisyys ei todellakaan kuulu heidän agendalleen, mutta sen tulisi kuulua hallituksen agendalle. Suomessa on jo riittävästi esimerkkejä näistä tullut mm. terveysalan yrityksistä tai pysäköintipaikkojen ja -maksujen ulkoistamisen kautta. Jokainen meistä tietää, että lopputuloksena on hintojen nousu, ei lasku. Valtion kirstun vartijoiden pitää olla hyvin skeptisiä, tiukkoja ja tarkkoja näiden markkinaveijareiden kanssa, kuten Päivi viisaasti toteat. Muussa tapauksessa aivan varmasti tyhmyydestä joudutaan maksamaan kalliisti.
vanha heikki
5.11.2010 20:17:24
luin juuri toimi kankaanniemen uuden blogin jonka nimi suuri arvoinen kysymys, toimi kankaanniemi sanoo että sari essayah teki todella suuri arvoisen palvelun yhdellä kysymyksellä suomelle,että miten suomi voi turvaa postin palvelut uuden eu lain myötä, jollon eu komissaari barnieri sanoi että suomi voi tehdä lain että kermakuorinta yhtiöt voidaan laittaa maksamaa kulut jotka tulee kun maaseudun posti palvelut turvataan, toimi sanoo että se tietää parhaillaan 150 miljoonan euron säästöjä suomelle. toimi sanoo että on hyvä että liikenne ministeri muuttaa nyt lakia eu komissaari barnierin ehdottamalla tavalla. sari essayh on mukava ja ahkeran toimelias ihminen, kristillisdemokraatit ja suomi on saannut sari essayh todella tehokkaan hyvän europarlametin edustajan. itse tunnen sen verran sari essayh että olen joskus jutellut vaali tilaisuuksissa sari essayh kanssa.