Ilon ja armon sanomaa vankilassa

06.11.2010 22:06

Olin tänään Tampereella vankilalähetyspäivillä puhumassa. Tapasin vankilalähettejä eri seurakunnista, vankilapastoreita, uskoontulleita entisiä vankeja ja vankilasta lomalle tulleita elinkautisvankeja. Evankeliumi oli pelkistettyä ja yksinkertaista, iloa siitä, että Jeesus on sovittanut synnit ja lahjoittanut meille elämän ja iankaikkisen autuuden.

Tunsin oloni kotoisaksi, minunkin elämässäni uskonsiemenet on kylvetty vankilalähetyksen parissa. Lapsuuteni ja nuoruuteni maisemat avautuvat Konnunsuon keskusvankilan vierestä. Vankilaympäristössä syyllisyyden ja armon kysymykset olivat hyvin havainnollisia. Tuohon aikaan vankilassa oli hyvin nuoriakin, jopa 15-vuotiaita vankeja ja mietin usein sitä, että eivät nämä vangit ole sen pahempia kuin minä. Minussa asui kaikki se synti, joka sopivissa olosuhteissa voisi johtaa rikoksen teille ja vankilaan.  Vankilalähetystyöllä on vaikutus koko vankilayhteisöön, myös henkilökuntaan. Lapsuudessani vankilasaarnaajia arvostettiin, heitä majoitettiin henkilökunnan koteihin, myös meille. Mieleeni on jäänyt vahva muisto Konnun pelleksi kutsutusta Aarne Ylpöstä, arkkiatri Arvo Ylpön veljestä. Meitä lapsia oli Konnunsuon vankilan vieressä leikkimässä ja hän – hyvin pienikokoinen, silloin jo melko iäkäs mies tuli joukkoomme ja ennen vankilan portista sisään astumista tuli juttelemaan kanssamme, laittoi kätensä päällemme ja siunasi jokaisen yksitellen. Vankilassa elämäntyönsä tehneellä isälläni oli tapana sanoa, että rikoskierteessä olevaa vankia ei pelasta muu kuin uskoontulo tai kova työ.  Luulen, että yleisesti ei tiedosteta sitä, miten suuri yhteiskunnallinen ja kansantaloudellinen merkitys vankiloissa olevien ja vapautuvien vankien parissa tehtävällä hengellisellä työllä on.

Matti Salo
6.11.2010 22:47:53
Kiitos Päivi niin puheistasi kuin siitä sydämellisestä tavasta, jolla kohtasit ihmisiä myös vankeja tänään Tampereella!
niihän se tuppaa
6.11.2010 23:13:50
Tulee mieleen se vertaus, että kuka teistä on se mies, jolla on sata lammasta. Ja jos hän yhden niistä kadottaa, eikö hän jätä ne yhdeksänkymmentä ja yhdeksän ja mene sen perään kuin kadonnut on. Ja kun hän sen löytää, kutsuu hän ystävät ja kylänsä miehet ja sanoo;iloitkaa ja riemuitkaa. Minä löysin lampaan joka kadonnut oli. Niin pitää Teidän isällänne ilo oleman taivaissa yhdestä syntisestä, enemmän kuin niistä yhdestäkymmenestä yhdeksästä, jotka eivät parannusta tarvitse. Jumalalle on kaikki ihmiset yhtä arvokkaita. Hän ottaa ilolla kaikki syntinsä tuntevat ihmiset vastaan.Myös vangit.

Nykyään väitetään, että uskonnolla saadaan pahaa aikaiseksi, vaikka todellisuus on toinen. Monet ns. laitapuolenkulkijat ovat uskoon tullessaan jaksaneet taas alkaa elämään normaalia hyvää elämää. Heistä on ollut suurempi riemu taivaissa, kuin niistä yhdeksästäkymmenestä ja yhdeksästä, jotka eivät parannusta tarvitse.
mökin mummo
7.11.2010 10:45:28
niin sinun lapsuudessa vankilallassa vankeilla ei viellä ollut helpot olot vankilassa, oli kuritus huone vankeja, vankit joutuivat ennen tekemään kovaa työtä vankilassa, mummuassa lapiolla tekemään suo työtä ja ojia ja ei ollut ennen televisioita, eikä kunto saleja vankeilla ja vankeilla oli jalka ja käsi rauta kahleet, nyt kun vankeilla on liian helpot olot vankilassa, ei tarvi tehdä työtä ja on televisiot ja musiikki soittimet ja videot ja hyvä ruoka ja erilaisiaa harrastus mahdollisuuksia, niin rikolliset ei pelkää enään vankila oloja ja se lisää paljon rikollisuutta, jotkut virolaiset jotka on ollut suomen vankiloissa, niin sanoo että suomen vankilat on lepo koti hotelleja, tosin nykyään ei enää ihan pikku rikoksia muuteta vankeudeksi, eli kaupan myymälä varkauksia, eikä jos ajaa kännissä alkoholin vaikutuksen alaisena polkupyörää. suomen rikoslakia pitäisi huomattavasti koventaa, esimerkiksi jos nuori tekee rikoksen, niin muutamaksi viikoksi vaikka sokeri juurikas peltoa kitkemään. näin nuorten rikollisuuden kasvua voitaisiin ehkäistä ja vähentää paljonkin, sillä ei monikaan nuori alkaisi tekemään rikoksia jos siitä joutuisi vaikka kahdeksi kuukaudeksi kitkemään sokeri juurikas peltoa. vankila olot pitäisi palautttaa 1960 luvun tasolle suomessa, sillä liian helpot vankila olot lisää rikollisuutta.
Kiitos
7.11.2010 14:48:57
Voi kun oikeusministerimmekin ottaisi yhtä sydämellisesti kantaa vaikkapa vankien kohtalosta. Minua niin itkettää kun vaikuttaa siltä, että suuri osa hänen enrgiastaan menee yhden pienen vähemmistön (jolla on kaikki asiat kunnossa) muka-oikeuksien varjelemiseen ja muut vähemmistöt jäävät heitteille ja yleisen kansalaisaktiivisuuden varaan.
jokaisella on tunteet
7.11.2010 20:16:17
ystäväni joka on innokas kirjoittamaan eläin yhdistysten sivuille tietokoneella, niin ystäväni sanoo että jotkut ihmiset haluavat vaan haukkuvat ja arvostella nimimerkkien takaa toisia ihmisiä, sen sijaan että perustelisivat järkevästi ja sivistyneesti mielipiteensä. on helppo haukkuja ja arvostella nimimerkkien takaa, mutta se on sivistymätöntä ja moukkamaista ja ei osoita kovin suurta älykkyyden määrää, jos toista ihmistä vaan rumasti haukkuu ja osa ihmisistä ei tietokoneella halua edes esittää älykkäitä ja järkeviä mielipiteitä, vaan ainoastaan rumasti haukkua ja arvostella toista ihmistä muu kuin haukkuminen ja arvosteleminen vain kiinnostaa joitain ihmisiä tietokoneella. päiviäkin on moni täällä tietokoneella haukkunnut rumasti, onkohan ne haukkujat ymmärtännyt että se loukkaa ja satuttaa päivin tunteiden lisäksi päivin ystäviä ja vanhempia ja sisaria ja päivin lapsia ja miestä. kaikilla ihmisillä on tunteet.
Sepi
8.11.2010 12:31:44
Olen kyllä kuullut näitä todistuksia seurakunnissa: "Olen täysin muuttunut mies." Valitettavasti en ole kuitenkaan tavannut ainiotakaan paremmaksi tullutta ihmistä. Samalaisia syntisiä tuntuvat olevan kaikki - sekä ns. "kunnon ihmiset" että elämässään epäonnistuneet. Siksi tällainen julistus on hieman pinnallista ja massoja kosiskelevaa, vaikka luulenkin ymmärrätäväni näkökantasi hyvää tarkoittavan ytimen.
vanha heikki
10.11.2010 19:18:11
hei päivi, mitä mieltä olet kun kirkko kirkolliskokouksesta on nyt päättännyt että rukous riittää homo pareille ja kirkko ei ala siunaamaan homo pareja ja mitä mieltä olet kun eduskunnassa nyt esitetään että yli 68 vuotiaat vapautetaan jätevesi ongelmasta.
Uskoontulot on kosmetiikkaa ja marginaalia...
11.11.2010 00:54:44
Hyvä jos uskontulo auttaa joitakin.Jatkokysymys kuuluu kuinka pitkään...?

Kyllä vankeinhoidon kehittäminen ja vankien kotouttaminen ja tukeminen on kuitenkin oltva maallisen yhteiskunnan toimintaa!
vanha heikki
11.11.2010 13:07:11
nyt on viime päivinä paljon ollut ihmisten keskuudessa puhetta kun kansanedustajille on ostettu kalliita torkku huopia sohville. bjärne kallis sanoo blogissaan, ettei ole tarvinnut kertaakaan nukkumis torkku huopaa koko kahdenkymmenen vuoden aikana kun on ollut eduskunnassa, enkä usko että kovin paljon päivi ja toimikaan on tarvinnut eduskunnassa uni huopaa. ylensäkkin on ihme jos terveiden kansanedustajien pitää ottaa päivä unet eduskunnassa, se on eri asia jos vaikka tulee kova päänsärky kohtaus, nyt facebuukissa kerätään kansanedustajille uni nalleja.
niinhän se tuppaa
11.11.2010 17:48:05
Kyllä se voi jatkua pitkäänkin. Se ei tarkoita, että ihmisestä tulisi täydellinen uskoon tulon yhteydessä. Mutta on nähty useita ihmisiä, joita usko on auttanut eteenpäin. On ero syntisellä ihmisellä, joka haluaa tehdä syntiä tai joka joutuu syntiin. Laki on nimittäin hengellinen, mutta ihminen lihallinen. Ei ole yhtään kadotus tuomiota niissä, jotka hengen jälkeen vaeltavat. Lisäksi tässä luetellaan lihan työt ja hengen hedelmät.
vanha heikki
12.11.2010 18:28:11
kun luin toimi kankaanniemen uuden blogin, rukoilla saa, mutta mitä saa rukoilla, eli kirkolliskokous päätti että saa ei siunata, vaan ainoastaan rukoilla saa homoille, itsekkin olen ajatellut tätä samaa asiaa mitä toimi, eli millä lailla saa rukoilla homoille, ajettelin että räsäsen niilo kun on pappi niin voisi tietää että millälailla ja miten olisi sitten oikein rukoilla homoille. joten olisi mukava jos kysyisit niilon mielipidettä tästä mitä ja millälailla saa sitten rukoilla homoille, luulen että moni suomalainen ei nyt oikein ymmärrrä sitä että millälailla ja miten saa rukoilla homoille, kun kirkolliskokous päätti että saa rukoilla homoille, muttei saa siunata.
Gnostikko
12.11.2010 23:29:18
"niihän se tuppaa
6.11.2010 23:13:50
Nykyään väitetään, että uskonnolla saadaan pahaa aikaiseksi, vaikka todellisuus on toinen"
Nyt pitää kyllä huomauttaa, että uskonnolla on kaksi puolta. Toisaalta se opettaa ihmisille moraalia ja luo elämään säännönmukaisuutta, mutta se myös saa tottelemaan uskonnon pyhää kirjaa, joka voi olla useita satoja vuosia vanha, ja missä voi olla hyvin raakoja ohjeita, näin esimerkkinä Raamatun Vanhan testamentin kivitystuomiot ja Koraanin säädökset vääräuskoisten tappamisesta. Suurin osa uskonnoista lienee kuitenkin alkanut siitä, kun joku omaa etuaan ajatteleva on tuhansia vuosia sitten keksinyt kertoa muille heimonsa jäsenille, että riistaonnesta vastaa jokin henkiolento, jolle täytyy jättää tiettyyn paikkaan ruokaa. Arvauksia siitä, minne ruoka todella päätyi, saa esittää. Tästä lähti sitten lumipalloefekti vyörymään läpi historian mäenrinnettä.
vanha heikki
13.11.2010 12:39:57
niin konnunsuan vankilaakin ollaaan lakkauttamassa, mihinköhän käyttö tarkoitukseen sitten tyhjät konnunsuan vankilan tilat jää. kun katsoin tietokoneelta että mistä kaikista rikoksista voi saada elinkautisen, niin oli vakoilu, rikos ihmisyttä vastaan ja terroristi ja sota rikoksista, olisi hyvä tehdä eduskunnassa tarkempi laki esimerkiksi mikä on terroristin ja vapaustaistelian ero tai mikä on rasismia tai itsekästä omaa etua ajavaa vaan isänmaallisuutta, kun suomi oli 1900 luvun allussa viellä osa venäjää, niin ensimmäisen mailmansodan aikana paljon nuoria miehiä meni saksan sota voimiin hankimaan sota taitoja, että nämä nuoret halusivat saada siksi sota taitoja että voivat sitten kun tulevat takaisin suomeen taistella venäjää vastaan suomen itsenäisyyden puolesta, suomalaiset nuoret miehet taistelivat sitten saksan armejassa venäjää vastaan, vaikka suomi kuului venäjää, joten toiset ihmiset pitävät näitä suomalaisia sota jääkäreitä terroristeinä ja toiset taas vapaustaistelioina ja isänmaan ystävinä ja sankareina. suomalaisia on aina osallistunnut erimaiden sotiin, mummuassa espanian sisällissodassa 1930 luvulla oli paljon niin kommunistien, kuin tasavaltalaisten sotilaiden joukoissa ja yleensä koskaan ei ole suomalaisia kun suomalaiset jotka on sotinneet ulkomailla tuomittu sitten suomessa, koska sitä on pidetty melkein luonnollisena asiana että suomalainen voi mennä sotimaan vapaaehtoisena ulkomaille. mutta nyt sitten vasta 1990 luvulla entisen jugoslavian alueella olevia suomalaisia tuomittiin sitten kun olivat vapaa ehtoisena mukana balkanin sodassa suomessa sota rikoksista. pitäisi olla suomessa selvä laki saako mennä vapaa ehtoisena nykyään enään sotimaan ulkomaille, entisaikaan se oli luonollista että saa. suomessa oli 1970 luvulla paljon suomalaisia joka vakoilivat joko yhdysvaltojen tai neuvostoliiton puolesta, mutta ei sillon ketään tuomittu vakoilusta ja nyt jälkeenpäin on mielestäni enään ihan turhaa ja tyhmää järjestää alpo rusin kaltaisia vakoilu oikeuden käyntejä, monet osa suomalaisista polittiikoistakin oli hyvin läheisiä ystäviä esimerkiksi neuvostoliiton salaisen poliisin kgb kanssa, esimerkiksi paavo väyrynen vietti monia mukavia sauna iltoja kgb kenraali viktor vladimirovin kanssa.
niinhän se tuppaa
14.11.2010 00:16:57
Vanhanliiton kivitystuomiot eivät enää ole voimassa. Itse uskon, että Suomen hyvinvoinnin takana on juuri kristinusko. Pelkällä rahalla ei hyvää yhteiskuntaa rakenneta, tarvitaan myös oikeanlaisia arvoja.
mökin mummo
14.11.2010 11:32:02
pitäisi saada pikaisesti laki, että minkä verran ihminen saa lain mukaan puolustautua jos vaarallinen ja väkivaltainen ihminen hyökkää väkivaltaisesti toisen ihmisen kimppuun, nythän monesti se ihminen joka puolustautuu saa tuomion oikeusssa, mutta ei se väkivaltainen hyökkääjä saa tuomiota läheskään aina. kerron esimerkin yksi väkivaltainen ihminen alkoi kadulla aikoinaan pyytelemään ohikulkevalta ihmiseltä tupakkaa ja se ihminen sanoi ystävällisesti jätä minut rauhaan ei ole tupakkaaa, mutta väkivaltainen ihminen seurasi alikulku tunneliin ja kävi kiinni takkiin sitä ihmistä ja jolloin se ihminen joka sanoi ettei ole tupakkaa, niin löi kerran kovaa päin naamaa sitä takkiin käyvää tupakkaa pyytävää ihmistä, jolloin se tupakkaa pyytävä ihminen kaatui pahasti ja löi päänsä ja oikeudessa vain se jolta pyydettiin tupakkaa ja jonka takkiin käytiin kiinni sai se sai kovan sakko tuomion ja ehdonalaista vankeutta, mutta se tupakan pyytäjä joka kävi toisen takkiin kiinni ei saannut mitään tuomiota. kerron toisen esimerkin vanha mummo oli koti pihaltaan lähdössä kauppaan, jolloin kadulla oleva nuori mies ryntäsi mummon päälle, mummon pihalla ja yritti ottaa mummon raha laukun mutta pihalla oleva susi koira huomasi tilanteen ja kävi sen nuoren miehen päälle joka yritti varastaa mummon laukkua. jolloin mummo sai tuomion ja mummon koira jouduttiin lopettamaan, mutta se pihalla mummon päälle hyökännyt nuori mies ei saannut tuomiota. pitäisi olla laki että millä lailla saa puolustautua, monilla ihmisillä on esimerkiksi koira turvanaan kun illalla kävelevät, mutta jos sen koiran taluttajan päälle joku hyökkää ja koira puree niin koira kyllä joudutaan lopettamaan mutta hyökkääjä ei saa tuomiota. mielestäni lakia pitäisi koventaa että väkivaltaiset ihmiset saisivat kovempia tuomioita ja joutuisivat vankimielisairaalaan, avohoito on huono vaihtoehto sellaiselle ihmiselle joka hyökkää toisen ihmisen kimppuun.
vanha heikki
14.11.2010 14:14:57
hyvää isän päivää kaikille isille.
Annikki Salo
14.11.2010 18:58:37
Kiitos Sinulle, Päivi, blogikirjoituksesi lämmöstä ja aitoudesta. Myös minä olen viettänyt lapsuuteni 1940-luvun Konnunsuon Kivisaaressa, jossa isäni toimi vanginvartijana sivuvankilassa. Vanhempani Sylvia ja Vilho Kettunen olivat tulleet uskoon nuorina, niinpä isäni teki työnsä kuin Herralle. Äitini oli kotiäiti ja palveli sielunhoitajana ja uskottuna ystävänä naapureille. Hän myös lauloi kitaralla säestäen vankilakokouksissa. Aarne Ylppö oli vanhempiemme ystävä ja vieraili meillä usein. Aino ja Aarne Ylpön kotona pidettiin rukouskokouksia, ja sinne kävelimme viiden kilometrin matkan edestakaisin.

Aarne Ylppö on siunannut minut vauvana ja hän oli myös Matin ja minun häissä v.-64.
Mutta kutsuni hengelliseen vankilatyöhön ei tullut lapsuudesta, vaan Jumala kutsui puolisoni Matin ja minut siihen. Saamme yhdessä olla Jumalan elopellolla vankilasaralla.
Emme Matin kanssa päässeet Tampereen vankilalähetyspäivään 4.11, sillä meillä oli tällöin perhejuhla.
mökin mummo
23.11.2010 20:50:22
suomessa tehdään nykyään ihan kamalia rikoksia, niinkun tampereen tuho poltto jossa kuoli ihmisiä. teidän kansanedustajien on ehdottoman tärkeää koventaa huomattavasti tuomioita, liian helpot vankila olot ja tuomiot vaan lisää rikollisuutta. kaikista raaoista rikoksista kovat tuomiot, niinkun sellaiset missä ihmistä on hakattu ja tuhopoltoista ja muistakin vakavista rikoksista kovat tuomiot. kaikki ikä ihmiset ei uskalla nykyään enään kävellä kaupungilla turvallisesti illalla, kun on monia mummoja ryöstetty ja hakattu.