Eläkeyhtiöiden johdon palkkiot

18.11.2010 18:46

Nostin tänään eduskunnan kyselytunnilla esiin työeläkeyhtiöiden johtajien jättibonukset. Eläkeyhtiöiden tehtävä on hoitaa suomalaisten työntekijöiden eläkevaroja yhteisesti sovitulla tavalla.  

Esimerkiksi Suomen suurimpien eläkeyhtiöiden Varman ja Ilmarisen johtajat saivat bonuksia, vaikka yhtiöt eivät saavuttaneet viiden vuoden tuottotavoitettaan 2005-2009. Vuonna 2008 molemmat yhtiöt tekivät kaikkien aikojen huonoimman sijoitustuloksensa. Samana vuonna toimitusjohtajat kuitenkin saivat noin 47 prosentin ja noin 25 prosentin bonukset hyvästä liikkeenjohdosta. Vuosiansiot ovat nousseet lähelle miljoonan euron tasoa.  

Bonusten ohella eläkeyhtiöt ovat hankkineet omille toimitusjohtajilleen lisäeläkkeitä. Niiden avulla monet työeläkejohtajat pääsevät normaalia aikaisemmin ja normaalia suuremmalle työeläkkeelle. Usealla eläkejohtajalla eläke alkaa 60-62 vuoden iässä ja se lasketaan uran viimeisten vuosien perusteella. Tavallinen eläkkeensaaja saa työeläkkeen 63-68 vuoden iästä alkaen ja eläke lasketaan koko työuran perusteella. Eläkeyhtiöiden johtajien lisäedut katetaan eläkejärjestelmästä. Maksajana ovat siis kaikki työeläkemaksujen maksajat toisin kuin pörssiyhtiöissä, joissa kustannukset pienentävät osakkeenomistajien voittoja.  

Kaikki työeläkelaitokset toimivat lakisääteisesti, joten ylin valta on valtiolla. Eduskunta säätää ja muuttaa työeläkelakeja. Sosiaaliministeriössä koordinoidaan ja valmistellaan lainsäädäntöä. Eläketurvakeskus ja työmarkkinajärjestöt osallistuvat lakien valmisteluun. 

Yksityisten alojen työeläkelaitokset ovat sosiaali- ja terveysministeriön ja sen alaisen Vakuutusvalvontaviraston valvonnassa. Siksi esitin kysymyksen sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulalle. Mielestäni työeläkeyhtiöiden johtajien palkitsemisjärjestelmään tulee hallituksen taholta puuttua.

vanha heikki
18.11.2010 21:10:12
suuret bonukset ja palkat ovat aina olleet hieman vaikea ja hankala asia, eihän se tietysti ole mukava asia pienituloisesta että jokut saa jätti palkkoja ja bonuksia. mutta voin sanoa kun tunnen köyhien lisäksi hyvin rikaita ihmisiä, lohdutukseksi niille köyhille jotka on katkeria kun joillain on isot tulot ja bonukset, että ei ne rikkaat ole yhtään sen onnellisempia kuin köyhätkään. monet rikkaat on hyvin surullisia ja masentuneitakin ja sersaantuneita. kuitenkin täytyy muistaa että jos on isot tulot, niin iso tuloiset maksaa hyvin isot verot valtiolle suomeen, mutta miten saataisiin amerikassa olevat suomalaiset jääkiekkoiliat maksamaan miljoona tuloista verot suomeen, eikä halvan verouksen maihin, toisaalta jos ostaa suomessa tuotetua tavaraa niillä isoilla tuloilla ja bonuksilla, niin tukee suomalaista työtä, taas jos sijoittaa isot rahat hyvin niin sekin tuotaa työtä ja vaurautta koko suomeen, euroopan parlamentin pitäisi kieltää eurooppalaisten yritysten siirtymisen aasiaaan ja kiinaan, sillä se lisää työttömyyttä euroopassa ja isot tulot pitäisi sijoittaa eurooppaan, kuulin juuri kun televisio on auki että irlanti tarvii kymmenien miljardian lainan ja arhinmäki vasemmistoliitosta sanoo että pankit pitää laittaa maksamaan se irlannin laina, ettei suomen pidä osallistua irlannin kymmenien miljardien lainan maksuun.
vanha heikki
18.11.2010 21:35:41
haluan viellä sanoa että kristillisten pitää vastustaa irlannin lainaa, vaikka se kokoomuksen kansanedustaja petteri sanoi juuri televisiossa että oppositiokin voi olla tyytyväinen valtiovarainministeri kataisen tiukaan neuvottelu tulos taitoon, niin heinäluoma sanoi että näkis vaan mikä se tulos on. minusta kataisen neuvottelu taito tulos on yleensä ollut se niinkun kreikankin laina asiassakin on ollut niin huono että suomi yleensä maksaa toisten mailman maiden kalliita lainoja, toivottavasti suomi ei vaan ala maksamaan irlannin miljardi lainoja.
vanha heikki
24.11.2010 20:49:24
no nyt oli puoli yhdeksän televisio uutisissa iso uutinen. nimittäin paperiliiton johtaja jouko ahonen sai loppu tilin ja joutui pois paperiliiton johtajan paikalta, koska jouko ahonen meni julkisuudessa puolustelemaan eläke yhtiöiden johtajien isoja palkkoja. mitä mieltä sinä olet tästä asiasta.
vanha heikki
26.11.2010 20:50:36
mitä mieltä olet kun helsingin romaanit sai 300 euron lähtö rahat kun lähtevät suomesta pois takaisin romaniaan. romaanit sanoivat että romaniassa romaaneilla ei ole mitään, ei ruokaa, eikä rahaa, mutta suomessakaan romaanit ei voi kylmissä asunto vaunuissa pakkasessa asua helsingin kalasatamassa.
vanha heikki
28.11.2010 20:56:08
irlanti sai nyt 85 miljardin lainan ja sixten kortman sanoi uutisissa televisiossa että seuraavaksi melko varmaan porttugali tarvii lainan. sixten kortman sanoi että toivottavasti espania ei sitten tarvi lainaa, sillä euroopan rahat ei siihen riitä koska espania on niin iso maa. se jos mikä on hyvin mahdollista että espania pyytää eulta lainaa, niin se laina voi sitten minkä espania tarvii olla monta sataa miljardia euroa.
vanha heikki
29.11.2010 20:55:24
kyllä se vähän ihmetyttää että kun jotkut saa niin isoja palkkoja kuin esimerkiksi eläke yhtiöiten johtajat ja vanhojen ihmisten terveyspalvelut on niin huonot, mummuni 90 vuotias ystäväni käveli tänään rollaattorilla yli kolmen kilometrin päähän terveyskeskukseen pakkasella. miksei voida tehdä lakia että yli 80 vuotiaat saisi taksi lipun jolla voisi mennä terveyskeskukseen, on väärin että 80-90 vuotiaiden tarvii kävellä monta kilometriä pakkasella esimerkiksi terveyskeskukseen.
vanha heikki
6.12.2010 13:15:16
hyvää itsenäisyy päivää kaikille.
elmeri
13.12.2010 11:44:23
koska sinä päivi laitat uusia kirjoituksia tähän blogiin, sillä kaikilla ihmisillä ei ole sähköpostia ja kaikki vanhat ihmiset ei osaa käytttää sähköpostia ja jotkut ei halua sähköpostia koska roskapostia tulee sillon paljon, joten kun ei ole sähköpostia, niin tämä blogisi johon ei tarvi sähköposti osoitetta, on ollut tosi hyvä, joten pistähän jo uusi aihe blogiisi johon ei tarvi sähköposti osoitetta.
vanha heikki
13.12.2010 21:07:16
hei päivi, mitä mieltä olet kun uutisissa sanottiin että venäläiset ihmiset haluaa että presidentti tarja halonen vaikuttaisi niin, että uusi nopean pietari helsinki junaradan linjausta muutettaisiin niin ettei osan venäläisten asunnot jäisi junaradan alle, miten tarja halonen muka voisi niin vaikuttaa ettei joidenkin venäläisten asunnot jäisi junaradan alle. mitä mieltä olet kun tänään narkolepsian lasten vanhemmat tapasivat terveys ja rokotus viranomaisia ja narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat ovat sitä mieltä että etteivät ole saanneet valtiolta riittävää tukea.
vanha heikki
14.12.2010 21:07:58
mitä mieltä olet kun osassa suomen kouluissa ei voida enään järjestää uskonnollista joulu juhlaa, kun osa lasten vanhemmista vastustaa uskonnollista joulu juhlaa. minusta olisi korkea aika tehdä jo perusteellinen koulu uudistus, sillä kansakoulu uudistuksesta peruskoulu uudistukseen on jo monta kymmentä vuotta, joten olisi jo suuren koulu uudistuksen aika. eduskunnan pitäisi tehdä laki että olisi erilaisia koulu malleja, eli olisi niille lapsi perheille koulu jossa opettettaisiin perinteistä kristinuskoa ja jossa voitaisiin vietää kristin uskon juhlia, niinkun joulu juhlaa ja pääsiäistä ja sitten ei uskovaisille oma koulu tai oma koulu myös niille joiden usko on eri kuin kristin usko. jos nyt niinkun televisio uutisissa sanottiin jo joissain kouluissa kolmas osa vanhemmista vastustaa koulun uskonnollista joulu juhlaa, niin jos ei nyt tehdä lakia että on eri uskoilla on oma koulu, niin riidat ja erimielisyydet tulee tulevaisuudessa pahenemaa siitä että voidaanka kristin uskoa enää opettaa koulussa tai pitää koulussa kristin uskon juhlia.
vanha heikki
18.12.2010 21:35:01
koti, uskonto ja isänmaa on kyllä hyviä arvoja, mutta ne ei pitäisi vain olla arvoja, vaan todellisuutta suomessa mitä ne ei enään valitettavasti kovinkaan paljon ole, viellä 1970 luvulla koti, uskonto ja isänmaan oli paljon enemmän todellisuutta suomessa, kuin nykyään. suomi sai 1970 luvulla paljon enemmän ja vapaammin päättää isänmaan asioista, vaikka oli neuvostoliitto naapurina, kuin nykyään, kun eussa jo päätetää suurin osa suomenkin asioista ja jos valtion joka vuotiset raha asiatkin aletaan päätttää eussa, niin on suomi lopullisesti menettännyt vapauden ja itsenäisyyden. uskonnon asema oli suomessa 1970 luvulla paljon vahvempi kuin nykyään. samoin puolustusvoimat, sotilas asiantuntiat on sanonnut että noin puolella suomen puolustus heikkeni, kun maa miinat kiellettiin, samoin kotimaisen rynnäkkökiväärin valmistus on lopetettu suomessa, jolloin sotilaiden aseet vanhenee, kun ei uusia valmisteta suomessa ja ei osteta ukomailta kun säätetään rahaa puolustus menoissa tai jos ostetaan vähän, niin yhtä hyvin sopivia tai laadukkaita ei varmasti ole ja yhtä hyvin soveltuvia ei ole suomen oloihin ulkomaalaiset rynnäkkökiväärit kuin oli suomessa kehitetty ja valmistettu kotimainen rynnäkkökivääri joka oli huippu laatua ja nyt on lopetettu kotimaisen rynnäkkökiväärin valmistus, samoin varuskuntialakkautetaan. eli ajetaan alas suomen puolustusvalmiuttta. kotien ongelmat on nyt paljon suuremmat kuin 1970 luvulla ja suurin syy on että nyt on noin 300000 työtöntä, kun 1970 luvulla oli vain muutama kymmenen tuhatta työtöntä, uskonnon opetusta ja uskonnon juhlia ja arvoja kouluissa ei juurikaan tai ainakaan yhtä voimakkaasti kyseenalaistettu 1970 luvulla, kuin tänä päivänä kyseenalaistetaan uskon arvoja kouluissa. lapset oli 1970 luvulla paremmassa kunnossa keskimäärin kuin nykyään, koska lapset hiihtivät ja urheilivat keskimäärin enemmän 1970 luvulla, kuin nykyään lapset, sillä nykyään valitettavan monet lapset ei urheile, vaan pelaavat monesti yöhön asti tietokonepelejä ja koska on nykyään tietokonepelit ja monilla lapsilla kaikkea liikaa, niin lapset ei ole onnellisia, niinkun 1950-1970 luvun lapset joilla ei ollut kaikkea niin paljon, vaan lapset oli onnellisia lainaston kirjoista joita lukivat ja radion satu kuunnelmista tai television lasten ohjelmasta, joka tuli mustavalkoisena, kun ei ollut viellä väri televisioita. asia johon pitäisi kansanedustajien enemmän kiinnittää huomiota eduskunnassa on lasten ja nuorten luku taidon heikentyminen ja kun lapset ja nuoret ei enään lue läheskään yhtä paljon kirjoja, kuin viellä 1950-1970 luvun nuoret ja lapset lukivat kirjoja.
vanha heikki
19.12.2010 12:09:52
hei päivi, toivon että ajat ensi vaalikaudella tiukasti lakia joka selkeyttää ja selventää ja turvaa päiväkotien ja koulujen uskonnolliset juhlat, on tosi ikävä asia että osa päiväkodeista ja kouluista ei järjestä enään kristin uskon juhlia.
vanha heikki
20.12.2010 21:47:33
hei päivi, valko venäjän tilannetta ei ratkaista pakotteilla, vaan euroopan unionin korkeimman johdon ja venäjän presidentin kanssa käytävillä neuvotteluilla, sillä niin kauvan kuin venäjän tuki ja turva on valko venäjän lukashenkolla, ei pakoitteet auta. mutta vältämättä venäjän johto ei pidä vältämättömänä antaa enään tukea ja turvaa lukashenkon vallalle valko venäjälle, mutta onko venäjä valmis antamaan turvapaikkaa lukashenkolle jos eu ja venäjä päättää että lukashenkon on luovuttava presidentin paikasta. tsekkoslovakkian kommunistinen puolue onnistui 1989 neuvottelemaan hyvän ratkaisun pöyreän pöydän neuvotteluissa, missä kommunistinen johto luopui rauhan omaisesti vallasta, eikä kommunistista johtoa sitten vastaavasti tuomittu vankilaan. toisin kävi itä saksalle, missä neuvostoliiton johto sanoi länsi saksan johdolle, että saatte tehdä itä saksalle mitä haluatte, neuvostoliitto ei enään välitä, eikä ole kiinnostunnut enään itä saksasta, jolloin länsi saksa liitti hyvin nopeasti sitten itä saksan länsi saksaan ja tuomitsi itä saksan kommunistista johtoa ja laittoi vankilaan. nyt pitäisi hyvin pian eun johdon ja venäjän johdon sopia, että millä ratkaisulla valko venäjän presidentin lukashenkon on luovuttava vallasta, eli pitäisikö lukashenkolle taata eläke ja turva paikka, vai pitäisikö lukashenko tuomita oikeudessa. en usko että venäjän johdolle lukashenko henkilönä on kovinkaan tärkeä, valko venäjä sen sijaan on ainakin jonkin verran tärkeä, jo siitäkin syystä että on valko venäjä on venäjän raja naapuri ja kauppa naapuri ja sukulais kansa venäjälle. myös ukrainan johdolle ja puolan johdolle valkovenäjä on ainakin jonkin verran tärkeä ja siksi olisi hyvä että myös puolan ja ukrainan johto olisi eun ja venäjän johdon kanssa neuvotteluissa missä päätetään miten lukashenkon on luovuttava presidentin paikasta. venäjä ei missään nimessä ala vaarantamaan omia hyviä kauppa suhteita lukashenkon takia. eu ja venäjä ja puola ja ukraina kyllä pystyy tarvittaessa yhdessä hyvin nopeasti sotilaallisesti miehittämään valko venäjän jollei lukashenko ole valmis vapaa ehtoisesti luopumaan vallasta, nyt olisi eun ja venäjän ja puolan ja ukrainan sanottava että jollei lukashenko luovu vapaa ehtoisesti vallasta, niin valko venäjä voidaan miehittää sotilaallisesti hyvin nopeasti, täytyy muistaa että tsekkoslovakkia miehitettiin muutamassa tunnissa yöllä 1968. olen varma että suurin osa ei valko venäjän kansasta ei vastustaisi miehitystä.
Maukka
25.12.2010 15:53:52
oliskohan ihan hyvä jos ei olisi saman kirjoittajan kirjoitus virheitä täynnä olevia kirjoituksia ei jakasa kiinnostaa mitä nimi merkki kirjoittaja suoltaa tajunnan virta tekniikallaan....
mökin mummo
25.12.2010 19:58:21
sinä päivi olet joutunnut kestämään kaikkea ikävää julkisuudessa tänä vuonna. joten olen rukoillut sinulle, parempaa vuotta ensi vuodeksi.
vanha heikki
26.12.2010 15:04:32
minä en ole koskaan loukannut ja enkä arvostellut ketään ihmisiä heidän virheistään ja mitä päiviin tulee on omatuntoni puhdas, en ole koskaan sanonnut rumasti, enkä loukannut päiviä, enkä arvostellut virheistä. itse asiassa olen elämini aikana aina 1990 luvun puolesta välistä alkaen, puolustannut katujen ja torien vaalikeskusteluissa päiviä, kun on ollut politiikkoja ja ihmisiä jotka on kyllä arvostellut ja ollut päivin politiikasta hyvinkin eri mieltä joita päivikin kyllä tuntee hyvin ja mitä uskontoon tulee, niin ihmisillä saa olla erilaisia mielipiteitä uskonnosta ja ihmisellä on oikeus kertoa omat uskonnolliset mielipiteet, vaikka ne olisi hieman erilaiset ja myös on oikeus perustella omat uskonnolliset mielipiteet. ja koska kristillisdemokraatinen puolue kannattaa uskoa, niin ihmisellä on oikeus sanoa sivistyneesti omat uskonnolliset mielipitteet ja perustella myös sivistyneesti mielipiteensä. suomen perustuslakikin antaa sanan vapauteen kuuluvan oikeuden sanoa uskonnolliset mielipiteensä. mutta kenänkään toisen uskontoa ei saa sanoa vääräksi tai pilkata tai sanoa harhaoppiseksi.
odotan vastausta arvoisalta kansanedustajalta
12.1.2011 21:29:25
hei päivi mikset ole laitannut pitkään aikaan mitään kirjoitusta blogiisi. sinun tietokone sivulla lukee että tälle kuukaudelle ei viellä ole kirjoitusta. kiinnitin huomion sanoihin, viellä ei ole kirjoitusta, mutta koska sitten on kirjoitus blogissasi, kysyn vaan.
Mika
27.3.2011 21:33:59
Päivi Räsänen kirjoittaa blogia täällä:
http://www.paivirasanen.fi/