www.kd.fi » Uutiset » Päivi Räsänen: Kuntien velvoitteita ei tule karsia ennaltaehkäisevää toimintaa rapauttamalla

Päivi Räsänen: Kuntien velvoitteita ei tule karsia ennaltaehkäisevää toimintaa rapauttamalla

23.11.2013

Puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen Hämeen piirin syyskokouksessa Lahdessa:

Kuntien velvoitteita ei tule karsia ennaltaehkäisevää toimintaa rapauttamalla

- Taloudellisesti vaikeina aikoina on erityisen tärkeää kohdistaa valtion ja kunnan resurssit niin, että ne ovat parhaassa mahdollisessa käytössä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet säästävät inhimillisiltä tragedioilta, mutta samalla ennaltaehkäisy on myös edullisempaa kuin ongelmien korjaaminen jälkikäteen. Kuntien velvoitteiden karsiminen tulee toteuttaa niin ettei tulilinjalla ole ennaltaehkäisevä toiminta.

Erinomainen esimerkki ennaltaehkäisevästä toiminnasta on tuleva oppilashuoltolaki, jonka  mukaan opiskelijalle on turvattava mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa seitsemän oppilaitoksen työpäivän kuluessa. Kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus olisi järjestettävä samana tai seuraavana työpäivänä. Pidän erittäin tärkeänä, että tämä laki toteutuu. Toimiva nuorisotakuu vaatii toimiakseen rinnalleen toimivaa opiskelijahuoltoa. Yhdessä näillä toimenpiteillä on mahdollista parantaa nuoren ikäluokan hyvinvointia. 

Meillä ei ole varaa siihen, että huoltosuhteen jo muutenkin heikentyessä menetämme ennenaikaisesti työvoimasta kasvavan osan suomalaisia. Erityisen huolestuttavaa on nuorten ennenaikainen eläköityminen. Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuu mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriön vuoksi yli 1500 alle 30-vuotiasta. Se tarkoittaa keskimäärin neljää nuorta joka päivä.  Ennaltaehkäisevää toimintaa karsimalla kunnissa kaivettaisiin kuoppaa tulevaisuudelle, sillä korjaavat toimenpiteet tulevat monin verroin kalliimmaksi.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Andrei Nahkala

puh 040 5932127