www.kd.fi » Osallistu! » Mielipidepalsta » Vaippapäivä kouluihin

Vaippapäivä kouluihin

20.02.2010 17:48

Koska vegaaniliiton mielestä ympäri vuoden lämmitetyissä ja valaistuissa kasvihuoneissa kasvatettujen porkkanapallojen syönti parantaa eläinten asemaa yhteiskunnassa, sekä pienentää suomalaislasten hiilijalanjälkeä, tulee helsinkiläisiin kouluihin pakollinen kasvisruokapäivä. Toisin kuin vegaaniliitto toivoi, saavat lapset sentään muutakin purtavaa kuin porkkanapalloja.

Se, että 1,80€:lla tuskin saadaan lapsille tervellistä kasvisruokaa, on tietysti sivuseikka.

Pääasia on,että kasvisruokapäivä parantaa eläinten asemaa yhteiskunnassa, ja pienentää suomalaislasten hiilijalanjälkeä.

Kukkakaaligratiini ja pasta juustokastikkeella ovat kasvisruokia. Eivät välttämättä terveellisiä, mutta halpoja, ja niitä syömällä siis parantuu eläinten asema yhteiskunnassa, ja suomalaislasten hiilijalanjälki pienenee.

Tofulla saadaan proteiinikin hoidettua eettisesti, ja terveellistäkin se on, vai miten se nyt oli…

Asiasta päätettiin sopivasti samoihin aikoihin, kun järkyttävät kuvat turkistarhoilta tuli esille. Kukapa ei haluaisi eläinten asemaa parantaa? Paitsi tietysti Suomen ahkerin käsienpesijä, ministeri Anttila.

Torstaina eduskunnassa keskusteltiinkin eläinten kohtelusta pitkään ja hartaasti. Itse asiassa niin pitkään ja hartaasti, että vanhusten kohtelusta ei sitten enää jaksettukaan keskustella kuin minuutti pari.

Mistä löytyisi taho, joka kävisi salaa kuvaamassa vanhusten oloja? Lääninhallitusten selvitykset kun eivät saa ihmisiä vaatimaan sänkyihinsä sidotuille ja lukkojen taakse teljetyille vanhuksille inhimillistä kohtelua.

Mikäli esim. MS-tautia sairastavalla on jotenkin mahdollista keritä vessaan ajoissa, niin nykyään hän joutuu pärjäämään koko yhdellä vaipalla. Ennen sai sentään kolme päivässä tarvittessa. Nyt on enää varaa yhteen.

Saataisiinko nuorempi polvi meitä vanhempia empaattisemmaksi vanhuksia kohtaan, mikäli lanseeraisimme kouluihin vaippapäivän?

Koululaisille laitettaisiin aamulla vaipat, ja sidottaisiin tuoliinsa pulpetin ääreen loppupäiväksi. Ruoka syötettäisiin samassa tuolissa istuen, ulos pääsisi vasta koulupäivän päätteeksi. Opiskelurauhakin paranisi jos metelöiville ja häiriköiville oppilaille annettaisiin rauhoittava pilleri.

Laki vaatii päästämään lehmät kesällä ulos. Siatkin saavat pian oikeuden nähdä päivänvaloa.

Vanhuksille sitä ei Suomessa suoda. Häkissään kärsivä eläin herättää suojelunhalua. Asuntoonsa suljettua vanhusta ei päästetä ulos kuin arkussa.

Jos kasvisruualla kerran saadaan parannettua eläinten asemaa yhteiskunnassa, niin eikö vaippapäivä voisi parantaa vanhusten asemaa yhteiskunnassa. Vai brändätäänkö tuhansien järvien maamme suosiolla vanhusleirien saaristoksi?

Santeri Kyröhonka

* Nimi:
E-Mail:
* Kommentti:
* Varmistus:yksi ynnä yksi
Paula Pennanen-Aitta
9.3.2010 17:12:22
Olen vähän myöhässä kommenteissa..mutta näille vihreille onkin tärkeämpää eläimet kuin ihmiset. Vanhain- ja sairaskotien käytännöt ovat suuressa määrin kiinni siitä miten niitä johdetaan. Jos johtaja osaa hommansa ja on ammatillisesti valveutunut, niin samallakin henkilökuntamäärällä saadaan hyviä tuloksia vanhusten päivittäiseen elämään. Hyvä johtaja ei mene sieltä missä aita on matalin.