www.kd.fi » Osallistu! » Mielipidepalsta

Mielipiteitä

Itsenäisyydestä

26.11.2008 10:31

Eräässä uutisessa EU:n kuluttaja-asioista vastaava ulkomaalainen komissaari aikoo huonontaa kansallisia kuluttajansuojia saattaessaan EU:n kuluttajansuojan keskenään samalle tasolle.

Suomalaista kuluttajansuojaa ei saa huonontaa, päinvastoin. Lisäksi hyvä miettiä, olisiko kyseenalaistamisen paikka EU:n määräysvallalle joka asiaan.

Maitokiintiöistä keskusteltu herättää miettimään, miksei kukin jäsenmaa saa itse päättää omasta tuotannostaan. Sokeritehtaita on alasajettu, viljan viljely ei riitä koko kansan tarpeisiin, monessa yrityksessä ollaan tuontiviljan varassa. Jos ulkomaat pistävät lapun luukulle, missä sitten mennään ?

Missä on omavaraisuus ? Mihin EU pyrkii määräämisellään ? Tuntuu, että Suomen etu ei ole sama kuin EU:n etu. Miksi EU:n pitää määrätä kaikesta ?

EU:n myötä nuorien vasikoiden korviin ammutaan monta merkkiä, sekin tuntuu oudolta, suorastaan eläinrääkkäykseltä.

EU:n päätös siitä, minkä kokoisia esim. porkkanan tai perunan pitää olla, oli suorastaan tuhlausta, kun persoonallisen kokoisia ja näköisiä porkkanoita ei kelpuutettu myyntiin. Onneksi EU kerrankin pyörsi päätöksensä, mutta paljon on päätöksiä, jotka eivät palvele Suomen etuja.

EU:sta irroutuminen ei ole realistista, mutta kunkin maan omaa päätäntävaltaa pitäisi lisätä eikä olla suurien jäsenmaiden vallan alla, eikö totta ?

Herra se on herrallakin, sanoo sananlasku. Mikä on EU:ta kriittisesti valvova elin, väline, jolla oikaistaan vääryydet ?

Suomen päättäjien pitäisi tehdä päätöksiä, joilla tuetaan Suomen omavaraisuutta ja itsenäisyyttä. Suomen hallituksen ja eduskunnan sekä europarlamentissa olevien Suomen euroedustajien on tiivistettävä rivejään pitämään Suomen puolia niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Itsenäisyyspäivä lähestyy. Veteraanin iltahuudon sanat jäävät kaikumaan korviin:

"Hoivatkaa, kohta poissa on veljet. Muistakaa, meille kallis on maa. Kertokaa lapsenlapsille lauluin, himmetä ei muisto koskaan saa."

Älkäämme unohtako mikä on sotaveteraanien ja lottien uhri. He taistelivat itsenäisen Suomen puolesta.

Kati ja Sami Ventelä

Marketit

24.11.2008 11:04

En voi ymmärtää miksi markettien sunnuntai aukiolot ärsyttävät kristillisiä piirejä. Vedotaan raamattuun, mutta kuitenkin unohdetaan että Jeesus käveli sapattina, tuona juutalaisten  juhlapäivänä viljapelolla ja söi fariseusten kauhistukseksi tähkäpäitä. Fariseukset syyttivät siitä Jeesusta, joka sanoi: "laupeutta minä tahdon enkä uhria."   eli ei  kirkollinen toiminta ole kaikkein tärkeintä.

On myös muistettava että marketeista on tullut olohuoneemme jatke.Siellä voi tavata ystäviä, olla perheensä kanssa tai vain käppäillä. Kotovierailut ovat poistumassa, joten  marketeissa voi tavata tuttuja. Onhan jo nyt ammatteja joissa vanha viikkorytmi on mennyt jo aikoja sitten sekaisin, kuten: sairaaalat, poliisi, palo- ja pelastustoiminta, julkinen liikenne.

Jos on jatkuvasti neljän seinän sisällä, se alkaa tympiä. Meillä on tämä pimeä ja loskainen kaamos ja kalaan tai metsälle ei voi mennä, siksi marketit ja sinne meno on paikallaan. Lepopäivän voi näin pyhittää.Kirkon on syytä jalkautua jalustaltaan ja notkistaa toimintatapojaan sekä laittaa marketeihin kappelin. Se pitää nähdä uutena mahdollisuutena ja vanhoja tapoja on  syytä uudistaa. Ei kaikkea uutta ole syytä heti leimata synniksi ja luopumiseksi sanan linjalta, ne pitää nähdä mahsollisuuksina.

Sunnuntaiaukiolot tulevat onneksi jäädäkseen ja se on vain hyväksyttävä. Vanhat ja luutuneet tavat on vain uudistettava.

nim. Kivijohn

Hallituksen alkoholipolitiikasta

21.11.2008 09:14

SÄILYTTÄKÄÄ TÄMÄ!
Veroa korottamalla voidaan vähentää suomalaisten alkoholin kulutusta ja sitä kautta myös viinan aiheuttamia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Luvassa oleva korotus on sen verran maltillinen, ettei se todennäköisesti lisää alkoholin matkustajatuontia Suomeen, vaikka alkoholikauppiaat heti eilisen uutisen jälkeen tätä ennakoivatkin.

Noin on perusteltu alkoholiveron korotusta. Kun katsotte muista lehdistä mielipiteitä, korotusta vastustavat ennen kaikkea alkoholiteollisuus, kauppa ja myös ravintolaelinkeino. Ravintolaelinkeinolle korotus on käsitykseni mukaan merkityksellisin ja hankalin. Meissä yksityishenkilöissä kritisoidaan valtiota holhouksesta ja poukkoilusta. Aikanaan tehty veron alennus oli mielestäni virheellinen, mutta paineet sen tekemiseksi olivat valtavat.

On hyvä, että veroa on nyt korotettu, mutta ei riittävästi. Hinta ja saatavuus ovat keskeiset keinot säädellä kulutusta. Moni puhuu valistuksen nimeen, jotta ei hintoja korotettaisi. Valistuksesta samat ihmiset erillisenä asiana sanovat, että se ei tehoa.

Saatavuudesta ja koko tilanteen hulluudesta antaa kuvan se, että esim. ministeri Risikon ja nykyisen hallituksen vahvimmat taustavoimat alkoholiasioissa ovat kytköksissä kauppaan ja teollisuuteen. Puhuminen viinien tuomisesta elintarvikekauppoihin on hämäystä. Kaupan todellinen tavoite on Alkon purkaminen isoille ketjuille, lähinnä Keskolle ja S-ketjulle. Kauppojen
sijoittelu isoissa liikekeskuksissa viittaa tähän. Aikanaan lopullinen siirto perustellaan yleensä kaupan säilymisellä ja erityisesti ei keskuksissa, vaikka sillä ei ole volyymien kanssa mitään tekemistä.

Alussa pyysin teitä säilyttämään viestin. Tämä siksi, että ennusteeni ei ole harhaa, vaan se tulee toteutumaan perustelujaan myöten viimeistään 10 - 15 vuoden kuluessa. Nykyhallituksen alkoholi-politiikassa haitoista vain puhutaan lämpimikseen, päätöksenteossa niille ei anneta pienintäkään painoarvoa.

Nim. Eejupi

Tv-lupamaksusta

17.11.2008 09:46

Pyydän ettei Kd, Kallis eikä kukaan teistä aja pakollisia tv-lupamaksuja meille, jotka emme omista televisiota. Monet uskovat ovat ilman tv:tä uskonsa tähden. Miksi meidän pitää maksaa tuosta synnin pesästä? Ymmärtäisin, jos kommunistit ovat pakkomaksun puuhamiehinä, mutta teistä en halua sitä uskoa.

Siunaavin terveisin ja Jeesuksen johdatusta

toivoopi Ilkka Kotkasta

Olen huolissani Sinusta!

04.11.2008 12:52

Kunnassamme kaksi suurta tehdasta uhkaa lomauttaa ja irtisanoa paljon väkeä. Väestö vanhenee, työikäiset veronmaksajat käyvät vähiin. Ja paljon rakennetaan! On suuria suunnitelmia.. Olen todella huolissani tavallisesta ihmisestä ja toimeentulosta!

Vanhuksille halutaan "turvata laadukas loppuelämä" siirtämällä asukkaat vanhainkodeista ja vuodeosastoilta vuokralaisiksi kunnassa rakennettaviin asuntoihin, joihin pääsevät maksamaan vuokraa, palkkaa hoitajille, lääkekustannuksensa, siivouksensa, ateriansa jne. Kunta siirtää näin "maksajan asemansa" kuntalaiselle- vanhukselle, joka joutuu hakemaan tukia eripuolilta, lähinnä valtiolta. Mutta haluavatko tätä kaikki? Osaavatko?

Mikä on päättäjien vastuu? Totta on kylläkin se, että viimeisten päiviensä viettäminen vuodeosaston ylipaikalla EI ole kenenkään etujen mukaista !)tai edes inhimillistä, mutta eikö ole muita keinoja ratkaista asiaa? Hoitajana kohta 20 vuotta toimineena, tiedän mitä on todellisuus! Huoli on suuri!

Tuula Vallius
Kärjenniemi

Arvot ovat yhtä kuin teot

03.11.2008 12:15

Helsingin Sanomat otsikoi 24.9. lainauksensa muista lehdistä ”Teot luovat Suomi-kuvaa” surullisen osuvasti, sillä edellisenä päivänä Suomi oli päässyt ykkösuutisaiheeksi maailmalla jo toistamiseen vuoden sisällä koulusurmatragedian vuoksi. Tosin tämä uutiskynnyksen ylittänyt teko ei kuulunut niihin lehden siteeraamiin menestystekijöihin—Nokia-kännykän maailmanvalloitukseen, vähäiseen korruptioon, hyvään kilpailukykyyn tai koululaisten Pisa-tutkimussaavutuksiin—joilla maabrändiämme yritetään kiillottaa asiantuntijavoimin. Nykymedian aikana näkyvyyttä saa nopeasti myös ei-maineikkailla töillä. Uutisarvo on sitä varmempi, mitä järkyttävämmästä teosta on kysymys.

En ole kuitenkaan huolestunut Kauhajoen murhenäytelmästä Suomi-kuvan takia, vaan siksi, mitä kyseinen tragedia kertoo hyvinvoinnistamme. Jo toistuvasti maailmalle levinnyt kouluväkivaltauutinen on vakavasti otettava itsetutkistelun paikka. Toivottavasti tämänkertainen shokki saa niin päättäjät kuin kansalaiset katsomaan maamme vähemmän kaunista puolta silmästä silmään. Taloudellisesta menestyksestämme huolimatta—vai juuri siitä syystäkö?—itsemurhatilastomme ovat eurooppalaista kärkiluokkaa (HS 19.07.2006), ja tuoreiden tietojen mukaan (Yle 22.09.2008) maamme on huipulla myös työpaikkakiusaamista mitattaessa.

Olen asiantuntijoiden kanssa yhtä mieltä siitä, että traagisten tapahtumien taustalta ei löydy yksittäistä syytä. Niinpä tarvitsemme laajaa yhteistyötä avun saamiseksi asianosaisille ja väkivaltaisuuksien ehkäisemiseksi vastaisuudessa. Omalta osaltani haluan kuitenkin tuoda esiin yhden jokaisen yksilön ja kansakunnankin elämään vaikuttavan näkökulman: kasvatuksen merkityksen.

En ole ensimmäinen enkä ainoa, joka on esittänyt huolensa kasvatustavoitteiden kapeutumisesta ja kasvatustodellisuuden vaikeutumisesta niin kodeissa kuin kouluissakin. Timo Purjo kiinnitti huomionsa tähän yhteiskunnan henkiseen kriisiin näin (HS 24.09):”…lapset ja nuoret joutuvat rakentamaan keskeneräistä minuuttaan menestyksen aikakaudella ilman eettistä perustaa, joka muodostuisi perinteisistä hyveistä ja arvoista.” Kansainvälisissä kouluvertailuissa jo pitempään menestynyt Japani heräsi nuortensa väkivalta- ja koulukiusaamisongelmiin 1990-luvulla. Järkyttävät veriteot synnyttivät kansalaiskeskustelua siinä määrin, että yksi vuonna 2002 käyttöön otetun opetussuunnitelman keskeisistä tavoitteista oli eettisen kasvatuksen kehittäminen ja sen aseman vahvistaminen kouluopetuksessa.

Moraalikasvatus oli oppiaineena menettänyt asemaansa tieto- ja taitoaineiden rinnalla, mikä nähtiin ideologisten syitten lisäksi olevan seurausta talouskasvuun ja kilpailuasetelman vahvistamiseen keskittyneestä koulutuspolitiikasta. Uuden vuosituhannen alussa hallitus kuitenkin budjetoi 1100 miljoonaa jeniä (8 148 800 euroa) uuteen moraalikirjasarjaan, jota jaettiin ilmaiseksi oppivelvollisuuskouluihin 12 miljoonalle oppilaalle. Painosmäärä ylitti kaikki siihenastiset kirjojen julkaisuluvut. Vaikka en olekaan tarjoamassa japanilaista mallia meille, viestini on selvä. Japanissa nuorten lisääntyvällä väkivallalla nähtiin olevan yhteys myös maan heikentyneeseen arvokasvatukseen - ja siihen reagoitiin! Koulujen arvokasvatusta on meilläkin kyseenalaistettu ja alasajettu, koska sen ei nähdä tuottavan kvartaalitalouden kaipaamia pikavoittoja. Purjon ehdotus kansalaisliikkeestä arvokasvatuksen palauttamiseksi koteihin ja kouluihimme on toteuttamisen arvoinen.

Jos teot heijastavat arvoja, niin toteutunut väkivalta ja kaikenlainen kiusaaminen välittävät huolestuttavaa tietoa arvostuksistamme. Ja koska käytännössä ARVOMME OVAT YHTÄ KUIN TEKOMME, toimivan yhteiskunnan ja inhimillisen hyvinvoinnin kannalta on ratkaisevaa, mitä opetamme. Kodin, koulun ja yhteiskunnan tulee viestittää, että numeroin, tai euroin, mitattavaa menestystä tärkeämpää on ihmisen fyysinen, psyykkinen, henkinen ja hengellinen hyvinvointi. Ohjeet tämän toteuttamiseksi eivät löydy taloudellisen kilpailuaseman lisäämiseen tähtäävistä ohjelmista, vaan oman arvokasvatusperinteemme perustana olevasta rakkauden kaksoiskäskystä.

Päivi Poukka
Helsinki

RSS-Feed RSS-Syöte