www.kd.fi » Osallistu! » Mielipidepalsta

Mielipiteitä

Orjien pitämisestä 2000€ sakko

30.10.2009 11:00

Pohjalaisyrittäjä piti thaimaalaisia lähes orjinaan, kertoo YLE. Pohjalainen kasvihuoneyrittäjä oli mm. teettänyt seitsenpäiväisiä työviikkoja, ja nostellut työntekijöiden
korteilla rahaa korvaukseksi ruuasta ja asumisesta. Käteen työntekijöille oli jäänyt noin 200€ kuussa.

Rangaistus tästä oli huimat 2000€ sakkoa.

Vaikka kyseessä on tietysti yksittäistapaus, veikkaan, että tälläisiä tapauksia alkaa tulla yhä enemmän ilmi. Edellisestä tapauksesta ei ole kuin kaksi kuukautta
(http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/arkistot/rikos/2009/08/938064).

On tietysti helppoa ajatella, että thaimaassa tuo 200€ on iso raha, ja jos siitä säästää vuodan ajan vaikka puolet, niin aika pitkään elää hyvin Thaimaassa. Ehkä näin onkin, mutta onko se inhimillistä?

Jos henkilö tulee maasta, jossa työaikalainsäädäntö ja työolosuhteet ovat puutteelliset, niin ei kai siihen voi vedota, jos töitä teetetään lähes samoilla ehdoilla ja olosuhteissa.

Kielitaidottomien ihmisten huijaaminen on helppoa. Etenkin jos onnistuu pitämään heidät asumassa esim. samassa asunnossa, ilman kontaktia suomalaisiin ja/tai maahan jo integroituneisiin kielitaidollisiin maanmiehiin.

Pahinta mitä me kielitaidottomille maahanmuuttajille voimme tehdä, on jatkuvasti lieventää kielitaitovaatimuksia. Kielitaidoton on helppo uhri moraalittomille työnantajille. Miksi palkata kielitaitoinen maahan sopeutunut ulkomaalainen, joka tietää oikeutensa, kun käytännössä ilmaiseksi saa kielitaidottomia, oikeuksistaan tietämättömiä. Etenkin kun kiinnijäämisestä lankeaa naurettavan pieni sakko.

Murusia rikkaiden pöydältä

18.10.2009 20:47

Hakaniemen torilla asunnottomien yönä eduskunnan tervehdyksen tuonut kansanedustaja Tarja Tallqvist summasi valtiovallan toimet asunnottomuuden hoidossa sanoihin ”Murusia rikkaiden pöydältä…”

Asunnottomuus on kansallinen häpeä. Häpeällistä on etenkin se, että tahtoa sen hoitamiseen ei ole.

Asunnoton ei ennakkoluuloista poiketen ole aina asuntonsa juonut tai narkomaani. Aiemmin viikolla uutisoitiinkin työssäkäyvästä miehestä, joka oli joutunut asunnottomaksi avioeron jälkeen. Ainoa yösija löytyi asuntolasta. Ja kaupunki ei auta asunnonsaannissa, koska miehellä on asuntolapaikka. Ei siis akuuttia tarvetta asunnolle…

Miehen tarina ei ole ainutlaatuinen. Avioero, työpaikan menetys. Ne ovat kovin tavallisia tarinoita asunnottomilla.

On kieltämättä helpompaa kääntää katse ja ajatukset pois asunnottomista, kuin koettaa tehdä jotain asialle. Asunnottomat muistuttavat meitä siitä, että oma hyvinvointimme on vain ohuen nyörin varassa. Talouden taantuma ei suinkaan ole ohi, ja irtisanomiset jatkuvat. Vaikka työpaikka ja katto pään päällä tuntuu nyt turvatuilta, työttömyys ja asunnottomuus on kuin päämme päällä roikkuva Damokleeen miekka.

Järkyttävää on myös se, että Helsingin asunnottomista n. 10% on 18-25 vuotiaita. Mitä mahdollisuuksia heillä on palata yhteiskuntaan edes lyhyen kadulla-asumisjakson jälkeen? Ei mitään. Muutenkin asunnottomat tulevat yhteiskunnalle yllättävän kalliiksi. He esim. käyttävät terveyspalveluita moninkertaisesti enemmän kuin muut. Jos on kovettanut sydämensä niin, että ei inhimillisistä syistä halua asunnottomia auttaa, taloudellisetkin syyt puoltaisivat asunnottomuuden tehokasta hoitoa.

Helsingin asuntotilanne on katastrofaalinen. Paisuvasta kaupungin vuokra-asuntojonosta päästiin kyllä eroon kun se lakkautettiin. Leikkaushetkellä hakijoita oli 18500. Kuitenkaan kaupunki ei käytännössä
rakenna ollenkaan uusia vuokra-asuntoja. Tänä vuonna valmistuu 3 taloa (184 asuntoa), ensi vuonna 4 taloa (220 asuntoa). Vihreiden Soininvaara on avoimesti ehdottanut vähäisenkin vuokra-asuntotuotannon lopettamista, koska vuokralaiset ovat hänestä sosiaalinen ongelma.

Kukaan ei huuda asunnottomien puolesta, vaikka asunnottomuuteen puuttuminen tarkoittaisi samalla työttömyyden torjuntaa turvaamalla mm. rakennusalan työpaikkoja. Asunnoton ei ole mediaseksikäs, hän ei yleensä äänestä, eikä marssi eduskuntatalon eteen osoittamaan mieltään. Mutta hän on ihminen.

Asunnottomien öitä on 365 vuodessa. Eiliset tapahtumat olivat vain muistutus siitä, että asunnottomat ovat keskuudessamme. Asunnottomalle yö saapuu joka ilta, painajaisineen…

Mediamaksu on vero

15.10.2009 12:31

Mediamaksu on selkeä vero ja vielä niin, että se ei ota huomioon asiakkaan tuloja eikä tarpeita, ainakaan vielä. Toivottavasti asiaan tulee jonkinmoinen korjaus ja kaikkein fiksuimmin se on tehtävissä verotuksellisin keinoin. Minulla ei käsitystä enempää kuin tietoakaan miten asia on ajateltu hoidettavan. On huolestuttavaa, kun etenkin kokoomuksen taholta jatkuvasti tuodaan esille erilaisia maksuja, jotka ovat veroluoteisia ja koskettavat kaikkein eniten heikoimmassa asemassa olevia. Typerin möläytys tuli ministeri Risikon suusta, kun häneltä kysyttiin kuntien mahdollisuutta kantaa vastuu vanhustenhuollosta ja terveyspalveluista. Hänen keinonsa oli jälleen kerran "eivät kunnat vielä ole edes kiinteistöveroa kantaneet täysimääräisesti". Ei voi kun ihmetellä miten ihmeessä päättäjät voivat olla näin kaukana todellisuudesta. Toivottavasti KD:n edustajilla on enemmän todellisuuden tajua. Niin uskon ja luotan.

Tuleva YLE maksu on kilpailua vääristävä tekijä.

11.10.2009 16:46

Vuonna 2012 mahdollisesti voimaan tulevasta YLE-maksusta on käyty melko runsaasti keskustelua. Olen yksityisesti osallistunut siihen itsekin. Panenpa nyt lusikkani siihen sopaan julkisemminkin.

Aluksi asiasta puhuttiin mediamaksuna, mutta nykyinen termi YLE-maksu on ilman muuta parempi. Se kertoo selkeästi mistä on kyse. Nykyinen hallitus on tiettävästi tehnyt päätöksen, että maksu tulee voimaan v. 20120 ja on kotitalouskohtainen, ei laitekohtainen. Asiasta on tullut myös sinänsä positiivisiakin tietoja: maksusta tullaan myöntämään alennuksia ja mahdollisesti vapautuksia sosiaalisin perustein.

Viestintä on nykyään huomattavan pirstaloitunut, jos verrataan tilannetta siihen aikaan, kun ei vielä ollut internetiä, eikä TV-kanaviakaan ollut tarjolla yhtä paljon, kuin nykyään. YLE on aina joutunut
ja joutuu edelleen kilpailemaan kansalaisten ajankäytöstä. Nykyään kilpailu on entistä kovempaa. Viestintäministeri Lindénin mukaan julkisen palvelun tehtävien osalta pykäliä tullaan tarkentamaan niin, että Ylen julkinen palvelu ei saa vääristää kilpailua. (Iltasanomat 1.10.09). Olisipa mielenkiintoista  tietää mitä moiset pykälät voisivat pitää sisällään.

Jos ministeri Linden haluaisi tosissaan suojella kilpailua, hän ei missään tapauksessa hyväksyisi nyt vireillä olevaa YLE maksua. YLE-maksun ensisijainen tarkoitus on ilmiselvästi vuosikymmenien
saatossa mammuttimaiseksi kasvaneen YLEn ylläpito kansalaisilta perittävällä pakkomaksulla.

Nykyinen TV-maksujärjestelmä antaa kansalaisille aidon mahdollisuuden vaikuttaa YLEn
tuotantoon: TV-luvan voi irtisanoa ja televisiosta voi luopua. Ongelmiksi jäävät radio ja internet. YLEn tuotannon käyttö internetistä on suhteellisen helppo tehdä maksulliseksi. Ainakin yhtä helppoa on tuoda markkinoille muutama erilainen YLE-kortti, jotka mahdollistavat YLEn TV ohjelmien seuraamisen kortin ostajan tekemien valintojen mukaan. YLE kortteja voisi olla useita erilaisia lähtien täyden palvelun kortista. Ilman korttia saisi seurata TV:stä esim. uutiset ja jotkut tosiasioihin perustuvat yhteiskunnalliset ohjelmat.

Viranomaistiedotteethan käsittääkseni voidaan lähettää kaikilta kanavilta yht’aikaa
jo nykyään.

mediamaksusta

07.10.2009 09:40

Olisin halunnut ilmaista huoleni suunnitellusta media-maksusta joka lankeaisi
myös niiden maksettavaksi jolla ei telkkaria ole.Olen yksinhuoltaja ja luovuin
televisiosta vuonna 2000 koin etten saanut rahalle vastinetta(tv-lupa) joten
lopetin tv:n katselun.Toimeentulo on muutenkin taiteilemista eikä minulla ole
vara maksaa yhtään ylimääräistä laskua.Soskun apuun en ole halunnut turvautua
enkä haluaisi jatkossakaan mutta tällainen pakko maksatus voi ajaa ihmisiä
sinne.On kohtuutonta maksattaa toisten tv:n katseleminen kaikilla!!!

Ruotsalaisuudesta

06.10.2009 12:42

Karvas oli pettymys, jonka koin teidän "koululaisten ABC" -osiota lukiessani.
Kalkin karvaan jälkimaun hivellessä ruotsalaistaustaani tulin ajatelleeksi
ruotsalaisen o:n (å) puuttumista aakkosistanne.

Oletteko tietoisesti eriarvoistaneet Suomessa asuvan ruotsalaisvähemmistön vai
mistä tällainen syrjintä johtaa juurensa?

T. Petetty Ossi, PO.

Hyvät kansanedustaja Kallis, Kankaanniemi ja Palm!

03.10.2009 12:17

Kiitos hyvistä puheenvuoroista keskiviikkona eduskunnassa! Toivonpa, että, kun
eduskunta äänestää pääministerin luottamuksesta, edustaja todella kertovat
äänellään, luottavatko heidän äänestäjänsä Vanhaseen. Luultavammin kuitenkin
hallituspuolueiden edustajat äänestävät ryhmäpaineen alaisina ja todistavat,
että kansanedustuslaitoksessa valehtelulle on olemassa kaksoisstandardit.
Tällöin uutta lainsäädäntöä ovat sorvaamassa samat henkilöt, jotka eivät ole
lakia ennenkään kunnioittaneet – häpeällinen ja suorastaan farssinomainen
tilanne. Joten, jos ja kun tämä tapahtuu, toivon KD:n edustajien jatkavan
asiasta muistuttamista jälkeenpäin.

Toivon, että mielipide julkaistaan:
-------------------------
www-sivuilla

RSS-Feed RSS-Syöte