www.kd.fi » Osallistu! » Mielipidepalsta

Mielipiteitä

Hinku työhön

17.12.2009 11:20

Työn terapeuttiset vaikutukset on on unohdettu. Elämässä työn pitäisi olla itsestäänselvyys, se saa aikaan olemisen mielekkyyden. Perustuslaki 18 §: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta. Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.”

Miten eläkkeellä oleva vammainen, joka tietää voivansa vielä tehdä työtä vähemmän kuin puolipäiväisesti, voi hakea oikeuksiaan? Koskeeko perustuslaki vain niitä, jotka kykenevät koko- tai puolipäiväiseen työntekoon? Markkinatalousparketilla hyvinvointiyhteiskunnan kengät lipsuvat. Tehokkuus,
näyttävyys ovat menneet työstä saatavan ilon ohi vasemmalta koukaten. Työelämä -sulahaselle kelpaa vain nuori ja kaunis, joka taipuu kuin linkkuveitsi.  Hyvinvointiyhteiskunnassa kiinnitetään liikaa huomiota
työntekijä-vastaan-työnantaja -humppaan, jossa viimeistä viulua soittaa valtio. Toimeentulolla ja oikein käytetyillä sosiaalietuuksilla on merkityksensä, mutta työn tekeminen ja sen kautta tuleva tunne tarpeellisena olemisesta on vähintään yhtä oleellinen osa.

Työ on ensisijainen mielenterveyden edistäjä. Mielenterveysongelmat puhkeavat useissa tapauksissa työelämän ulkopuolella oleville. Ne eivät ole heidän syytään. Puhun nyt kymmenistä ellei sadoista tuhansista suomalaisista, jotka haluaisi parketille näyttämään että pyörätuolissakin voi tanssia, kunhan se tapahtuu heidän ehdoillaan. Mielekäs työnteko säännöllisine elämänrytmeineen, vie ajatukset pois
sairauksista, rajoitteisuuksista, säryistä ja kivuista. Puhun omasta kokemuksestani.

Oikeastaan työn fysioterapeuttiset vaikutukset ovat niin tekijälleen kuin koko yhteiskunnalle merkittäviä. Miksi riittävää tukea ei löydy? Miksi yhden, kahden tai kolmen tunnin tai työpanos ei ole merkittävää? Tässä ei saisi juuttua pyörimään kustannustehokkuuden piruetteihin. Meille pitäisi laatia kuntoutus- ja hoitosuunnitelmien tilalle, tai ainakin oheen, työllistämis- tai työllisyysohjelmat, jotta voimme täysin rinnoin kokea olevamme tarpeellisia, tekemällä oman osuutemme.
Nyt yhteiskunta maksaa yksilöllisestä kuntoutuksesta, fysio- ym terapioista
hyvinkin merkittäviä summia. Monessa kohtaa näitä kustannuksia voidaan
vähentää työllä, kunhan työnteko on yksilöllisesti mitoitettu.
Kunhan orkesteri (lue: torvi soittokunta) saadaan ajan tasalle soittamaan
sopivaa musiikkia, taipuu Suomineito norjemmin, muunkin kuin markkinatalouden
tahdissa.

Leo Roivainen, valtuutettu, vammaisneuvoston jäsen, KD, Hattula

Elämän halveksintaa!

13.12.2009 11:45

Olen seurannut KD:n ekokonservatiivi pyrkimyksiä tiedotusvälineissä. On kuitenkin todettava, että kampanja halveksii elonkehän suurinta moraalista ja eettistä arvoa, elämää totaalisesti. KD:n nimissä puoluesihteeri hakee mm. aselain metsästäjiä syyllistävän painotuksen poistoa lainvalmistelussa ym., viitaten ampumaharrastuksen laajaan merkitykseen vapaa-ajan toimintana. Puheenjohtaja on mannekiini haulikko poskellaan ja silmät kiiluen tähtäilee pitkin maastoja.

Erotan nyt kaksi ampumaharrastuksen muotoa, eli tarkkuusammunnan ja eläinten tappamismielessä toteutetun metsästyksen. En kritiikkiäni kohdista tuohon ensin mainittuun tässä ja nyt. Mutta mitä tulee eläinten turhaan tappamiseen, niin sitä pidän elämää halveksivana ja eettisesti, sekä moraalisesti kyseenalaisena toimintana. Eläinten tappamisen puolustajat jollaiseksi Kristillisdemokraatit voidaan selkeästi todeta, osoittavat puolueena kehittymättömyytensä elämän kunnioittajina, ja se on surullista.

Maassamme valloillaan oleva välinpitämättömyys eläinten julmasta kohtelusta on poliittista peliä jossa eläimet ovat ainoastaan vallankäytön välineitä ja tuotantokoneita. On järkyttävää, että poliittiset puolueet ja niiden henkilöt suurelta osin halveksivat elämää, mm. vaatimalla aselain väljempiä viitekehyksiä, tai metsässä tapahtuvan tappamisen laajentamista. Samalla nämä tappamisen ihailijat kääntävät selkänsä tehotuotanto ongelmilta, turkistarhojen keskitysleirimäisiltä olosuhteilta, sekä laittomuuksilta mitä maamme metsissä jatkuvasti tapahtuu. On täydellistä kaksinaismoraalia mainostaa olevansa ekopuolue, kun oikeakäsi ei tiedä mitä vasen tekee.

Puolueista ensimmäisenä olisi voinut odottaa KD:lta elämän arvon kunnioitusta puolueen
peruspohjan, eli arvojen tärkeyden perusteella. Mutta mitä vielä. Kyseessä taitaakin olla puolue joka halveksii elämää eniten! Tavoitteena ”perinne säästää” luontoa on jo alun alkaen tuhoon tuomittu, sillä on täysin mahdotonta, että metsiemme eläinkannat voisivat tyydyttää lihanhimoisten
suiden parkua. Mutta myöskään tehotuotantoon ei voi tukeutua, sen tietää jokainen joka vähänkin vaivautuu asioita selvittämään. Eli, mitä jää jäljelle, että voidaan puhua luontoa säästävästä tavoitteesta, tai, että voidaan puhua puolueesta joka aidosti ajaa ekologisia tavoitteita?

Minulle sanoi kerran eräs metsästäjä, että olen sairas kun puolustan elämää. Mieleeni on kuitenkin noussut vastakysymys kun seuraan maassamme kehittyvää tilannetta. – Kumpi on sairaampaa, elämänjuurien katkaisu, vai niiden ehjänä säilyttäminen?

VASTINE:

Kirjoitiksesi oli asiallinen ja sisälsi hyvän näkökulman, kirjoitan heti vastineen. Metsästys on eettisesti ja ekologisesti kestävämpää lihantuotantoa kuin esimerkiksi tehoeläinmaatalous. Sitä se on eläimen näkökulmasta. Eläin saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään elämänsä loppuun asti.

Toki kasvissyönti on lihansyöntiä ekologisempaa, mutta mikäli tällä planeetalla harrastetaan lihansyöntiä vielä pitkään niin priorisoisin riistaa.

Asmo Maanselkä
Viestintäpäällikköpresidenttipeliä

12.12.2009 21:16

Katselin ja kuuntelin tänään 12.12.-09 TV1:n Ykkösaamua, haastateltavana pj. Päivi Räsänen. Erityisesti viehätti syvä asiantuntemus käsiteltyihin aiheisiin, valoisa, asiallinen esiintyminen ja selkeä kielenkäyttö, ei
tarpeetonta "koukerokieltä", vaan kieltä, jota tavallinen keskiverto suomalainen ymmärtää. Ja silloin se "naksahti": tässäpä oiva ehdokas presidentiksi! Niinistöä (ylivoimainen Gallup -suosikki tällä hetkellä) ei
kiinnosta, Vanhasessa ei ole "vetoa", muilla puolueilla ei ole varteenotettavia ehdokaskanditaatteja. Niin että eikö olisi syytä ruveta tiedustelemaan Päivi Räsäsen kiinnostusta k.o. asiaan, vai onko liian aikaista? Kenties asiasta on jo keskusteltukin puolueen sisällä??

Miljoona suomalaista vaikeuksissa asumisen kalleuden tähden

02.12.2009 08:26

Asuntopolitiikkaan pitää saada kristillistä oikeudenmukaisuutta ja se on mahdollista kun ahneuden sijaan noudatetaan lähimmäisenrakkautta sekä rehellistä, avointa taloudenpitoa. Myös tasa-arvoisella veropolitiikalla eli korkomenovähennyksen myöntämisellä myös yleishyödyllisten rakennuttajien vuokralaisille sekä asolaisille voidaan roimasti keventää maksutaakkaa kuten on suotu myös omistusasujille. Nämä ym. AHA-elämykset ovat synnyttäneet Asumisen Hinta Alas -kansalaisliikkeen. Osallistutaan siihen ideoillamme ja keräämällä nimiä adressiin www.adressit.com/asumisen-hinta-alas.

Pascalin vaaka ja ilmastonmuutos

02.12.2009 08:21

Onko ilmastonmuutos totta vai ei? Asiasta on viime päivinä taitettu peistä urakalla.  Asiantuntijat, sekä me tavikset väittelemme puolesta ja vastaan (ainakin omasta mielestämme) hyvinkin varmoina kannastamme.

Karu tosisasia tietysti on, että tuskin koskaan saamme täyttä varmuutta mistä ilmaston lämpeneminen loppujen lopuksi johtuu. Onko se ihmisestä johtuvaa, vai onko kyseessä vain lyhytaikainen piikki.

Ilmaston mekanismit ovat hyvnkin monimutkaisia, ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Asiaa ei helpota lähes uskonnollisella hurmoksella asiaansa uskovat ihmiset.

Mutta loppujen lopuksi asia on hyvin yksinkertainen. Käytännössähän meillä on kaksi vaihtoehtoa. A) Ilmastolämpenee, ja ihmiskunnan käy köpölösti. B) Kyseessä on hetkellinen ilmiö, ja kaikki jatkuu vähän ajan päästä ihan normaalisti.

Pascalin vaaka sopiikin ilmastonmuutokseen hyvin. Blaise Pascalhan totesi aikoinaan, että Jumalaan uskominen kannattaa peliteoreettisesti. Pelurin todistus nimittäin sanoo, että vaikka ei tiedettäisi, onko Jumala olemassa vai ei, Jumalaan kannattaa uskoa, koska näin saavutettava palkinto, iankaikkinen elämä, on äärettömän suuri, ja epäuskosta seuraava rangaistus, iankaikkinen kärsimys, on hirvittävä.

Eli, ilmastonmuutokseen kannattaa reagoida, koska vaikka ilmaston muutos olisi kupla, niin väärässä ollessamme olemme kuluttaneet rahaa tehdäksemme maailmasta hieman paremman paikan. Mutta jos ilmastonmuutos onkin totta, ja emme tee mitään, tuhoamme itsemme.

Ainakin itse häviän mieluummin rahaa kuin tuhoan ihmiskunnan jos olen väärässä…

RSS-Feed RSS-Syöte