www.kd.fi » Osallistu! » Mielipidepalsta

Mielipiteitä

Raivaushaluja Soinille

18.02.2009 21:40

Ylen tänään prussuomalaisista julkistama tutkimus ei ollut mitenkään yllätys. Oli täysin selvää, että eniten kannatusta Perussuomalaisille on tullut nukkuvien ja keskustan piiristä. Muutoin varsin tasaisesti kannattajia on tullut muualta eri puolilta poliittista kenttää. Myös KD on saanut osansa siirtymistä.

Suomessa on totuttu pitkään puolueiden kannatuksen pysymiseen niin tasaisena, että isommat muutokset - jotka monissa muissa maissa ovat vallan arkipäivää - ovat meillä merkittävä tapaus. Nyt kai pitäisi olla tyytyväinen siitä, että muutokset ovat myös meillä mahdollisia ja pikkupuolueesta voi tulla - ainakin tilapäisesti - isompi vain karismaattisena pidetyn ja populismin taitavan puheenjohtajan voimin. (Senhän kaikki tunnustavat, että aikanaan SMP:n ja nyt Perussuomalaisten kannatus on ollut 90-prosenttisesti puheenjohtajan persoonan varassa.)

Tosin kun ajattelen historiaa, on minusta pelottavaa se, että retorisin ja yhden henkilön karismaattiseen persoonaan liittyvien keinoin voidaan saada ihmismassat liikkeelle uusien tai uusvanhojen aatteiden perässä. Mikäli karismaattinen kansanjohtaja haluaa käyttää valtaansa väärin, sillä voi olla hyvin vakavia seurauksia. Aikoinaan näimme tällaisia johtajia Euroopassa.

Tiedän hyvin, että Soini on kristitty ja mm. siitä arvolähtökohdasta hän ei hyväksy ihmisoikeusloukkauksia. Tätä periaatettaan hän toi eilenkin esille, kun yritti irtisanoa puoluettaan rasismista. Se on hyvä. Kuitenkin puolueen piiriin on pesiytynyt voimia, joita kansansuosion tavoittelun puitteissa Soini ei ole riittävän kovalla kädellä halunnut tai kyennyt kitkemään pois. Hieman on tullut sellainen kuva, että puolueessa asiassa eletään taiteillen ulkomaalaisvastaisen kansanosan ja hovikelpoisuuden välillä.

Minusta Soini ei voi hyvällä omallatunnolla todeta, että hän ei Halla-Ahon kirjoituksia ole kunnolla lukenut eikä aio lukea. Jos kyse on näkyvästä puolueen edustajasta, vaikkakin sitoutumattomasta, tulee puheenjohtajan ottaa asiasta vastuu. Odotan ja toivon, että se päivä koittaa jo ennen oikeuden päätöstä. Kyse ei ole vain juridiikasta, vaan etenkin moraalista. Ne perussuomalaiset, jotka haluavat edustaa taviksia suomalaisia ja heidän arvojaan, ansaitsevat puolueen, joka oikeasti käytännön tasolla irtisanoutuu kyseenalaisista ääriliikkeistä. Tähän raivaukseen toivon Soinille voimia, rohkeutta ja menestystä.

Persu-kriittinen kride

Koulu ja ehkäisyvälineet

05.02.2009 21:01

Kaikkihan alkoi parikymmentä vuotta sitten, jolloin Stakes rupesi lähettelemään kasiluokkalaisille pojille positse kondomeja. Mukana oli tosin tietysti ihan asiallisa seksuaalivalistustakin. Muistan olleeni tuolloin äitinä hieman hämmentynyt ja tuohtunutkin.

Samoihin aikoihin Ranskassa yritettiin koulussa aloittaa aasta jonkinlaista seksuaalikasvatusta koulussa, mutta siellä vanhemmat nostivat hirveän äläkän. Ei, ei ja ei ja ei ainakaan ilman heidän lupaansa. Australiassa puolestaan vanhemman on annettava kirjallinen suostumus seksuaalisuuteen liittyvien asioiden käsittelyyn koulussa.

Tämän päivän uutinen terveydenhoitajasta, joka oli antanut yläasteikäisille tytöille ehkäisypillerieitä, olisi tuskin voinut muualla kuin pohjoismaisissa 'hyvinvointivaltioissa', joissa vanhempien kasvatusvastuuta on systemaattisesti murennettu jo vuosikymmeniä.

Ihan mustavalkoinen tämäkään asia ei kuitenkaan ole. Hyvässä tarkoituksessahan tuo terveydenhoitaja vain on toiminut.

Minusta asiassa on kaksi pääkohtaa. Toinen on periaate tai pikemminkin toimintakulttuuri, jossa pitäisi tulla muutos siihen suuntaan, että vanhempia oikealla tavalla vastuutettaisiin omista lapsistaan - ja se merkitsee juuri sitä, että he eivät vain ole tietoisia siitä mitä heidän lastensa elämässä tapahtuu esimerkiksi koulussa, vaan että heille myös aktiivisesti siitä tiedotetaan.

Ja se toinen on, että vanhempien ja lasten välillä tulisi vallita sellainen luottamus, että mitään asiaa ei tarvitsisi tehdä salaa. Ja siinä on jokaisen vanhemman katsottava itseään peiliin. Avoimuuteen tulisi myös muiden aikuisten kannustaa - kuten nyt vaikkapa tämän terveydenhoitajan, joka teki mielestäni oikein, että järjesti nuorelle tarvittavaa tietoa ja ehkäisyä, mutta joka ei ehkä riittävästi rohkaissut tyttöä kertomaan asiasta vanhemmilleen - tai no, ainakin äidilleen.

Aila Wallin
Vantaa

Kansainvälisen talouden hätakokousus Helsinkiin

04.02.2009 18:19

Kansainvälisen talouden hätäkokous tulee järjestää Helsinkiin. Kokoukseen
tulee kutsua kaikkien valtioiden johtajat keskustelemaan maailmantaloudesta ja
työttömyydestä presidentti Tarja Halosen johdolla. Suomella on perinteet
onnistua tilaisuuden järjestäjänä rauhantahtoisena ja sotilasliittojen
ulkopuolella olevana maana vuoden 1975 Helsingin ETYK-kokouksen tapaan.
Tilaisuudessa kansojen johtajat voivat yhdessä neuvotella toimintamallit
(yhteisien ongelmien) vaikean maailman talouslaman ja työttömyyden
poistamiseksi. Esityksien pohjalta tulee koostaa yhteinen julkilausuma ja
toimintasuositus. Kokouksessa tulee käsitellä eri valtioiden samanaikaisesti
tapahtuvien taloudellisten ja teollisten toimien vaikutusta maailman talouteen
ja työllisyyteen.  Yhdysvalloissa, Venäjällä, EU-maissa ja kaikissa muissakin
valtioissa pääomat tulee ohjata samanaikaisesti taloutta ja työllisyyttä
tukeviin kansallisiin investointeihin maakohtaisesti. Näitä kohteita ovat
asuntojen, koulujen, päiväkotien, sairaaloiden, rauta- ja maanteiden
korjausrakentaminen. Valtioiden tulee alentaa kansallisia korkoja ja lisätä
julkisia investointeja erityisesti rakentamiseen asunnottomien auttamiseksi.
Yritysten lainansaantia on helpotettava. Valtion ja pankkien lainanmyöntö- ja
takausvaltuuksia tulee lisätä yrityksille. Sosiaali- ja terveyspalveluja tulee
kehittää kansallisesti vastaamaan yhteisiä kansainvälisiä vaatimuksia ja
normeja. Kaikki muutkin maailmantaloutta ja työllisyyttä kehittävät
vaihtoehdot on tutkittava tässä Helsingin kokouksessa. Kansalliset pääomat on
saatava liikkeelle yhtäaikaisesti kaikissa maissa, jotta kansainvälisen
talouden elvytys tulisi mahdolliseksi. Valtioiden välinen yhteistyön on
toimittava kansojen parhaaksi, kansalaisten taloudellisen ja henkisen
hyvinvoinnin luojana.                                                        
                             ”Lähimmäisen auttaminen on ihmisen velvollisuus
ja oma etu. Alamme elää itseämme varten vasta silloin, kun elämme toista
ihmistä varten. Se voi kuulostaa oudolta, mutta kokeile niin vakuutut.”      
                                                                             
 
Kannattajieni pyynnöstä harkitsen ehdokkuutta EU-parlamenttivaaleissa.
Tukiryhmääni tarvitaan lämminsydämisiä ihmisiä, jotka kannustavat itseään ja
toinen toistaan tekemään kanssaihmisilleen hyvää tietoisena siitä, että elämä
on lyhyt - kuin tuulen henkäys ja meitä ei enää ole.

Markku Vihanto                                                              
Sotkamo

Miksi Israelia pitää siunata?

02.02.2009 12:57

Menneenä syksynä kuulin radiosta erään sunnuntain jumalanpalveluksessa, kun pappi pyysi saarnassaan siunaamaan Israelin kansaa! Siis mitä? Kyllä, kristillisessä kirkossa pyydettiin julkisesti siunaamaan – ei esimerkiksi Suomea – vaan juutalaista, ei-kristillistä Israelia. Maallikkona kysyin itseltäni, miksi kaikista maailman kansoista juuri sitä? Jos asia liittyisi Lähi-idän katkeraan konfliktiin, olisi tasapuolista pyytä siunausta kriisin molemmille osapuolille, myös palestiinalaisille.

Tämä asia on tullut vahvasti mieleen, kun Israel jatkaa Gazan pommituksia, surmaa surutta siviilejä, tuhoaa Suomen kirkon rahoittaman klinikan ja ylipäätään rikkoo karkealla tavalla kansainvälistä oikeutta. Tämä kaikki USA:n rahoituksella ja aseistuksella. Palestiinalaisten aktiivinen vastarinta sen sijaan on helppo ymmärtää sorrettujen epätoivoisena hätähuutona. Pakolaisleireille sukupolviksi pakotettu kansa ansaitsisi viimein oman valtion, jonka YK sille jo 1947 lupasi, mutta jota Israel on miehittänyt jo yli 60 vuotta.

Vertailun vuoksi, oli meillä Suomessakin Schauman, joka surmasi alistaja-Bobrikovin ja ilman historian tuomiota. Siis miksi, miksi ihmeessä meidän kristillinen kirkkomme haluaa tänään siunata alistajaa?

Nim. Tähyilijä

Työllistymisen ja kuntoutuksen yhdistelmäehdotus

02.02.2009 11:03

Miksi hoitotyön alalle soveltuvia työttömiä ei kouluteta kotihoidon tarpeisiin? Tällöin työllisyys tilanne voitaisiin saada kohenemaan. Työttömille töitä ja apua tarvitseville kotihoidon asiakkaille oikea apu, jolloin heillä olisi mahdollisuus kuntoutua tekemään töitä ja hekin tuntisivat itsensä tärkeäksi osaksi tätä yhteiskuntaa.

Katja Tolonen
Kuopio

RSS-Feed RSS-Syöte